Najvyšší súd SR posilnia noví asistenti, pomáhať budú aj nezamestnaní absolventi

NETKY.SK • 18 November 2015, 15:51 • 2 min
Najvyšší súd SR posilnia noví asistenti, pomáhať budú aj nezamestnaní absolventi

BRATISLAVA – Najvyšší súd SR od decembra posilní 20 nových súdnych asistentov, informoval hovorca Najvyššieho súdu SR Boris Urbančík. Počas decembra by mali noví asistenti pomôcť spracovať vysoký počet vecí, ktoré prišli na občianskoprávne kolégium.

slovakia

left justify in out

Pomáhať im bude aj niekoľko absolventov práva, ktorí sa zúčastnili na výberovom konaní a sú momentálne evidovaní na úrade práce v Bratislave. "Ak prejavia záujem, v ich mene oslovíme Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave, aby mohli limitovane pracovať na Najvyššom súde SR počas šiestich mesiacov," uviedol hovorca. Neskôr budú asistenti rovnomerne rozdelení do všetkých kolégií súdu.


Na občianskoprávnom kolégiu je totiž alarmujúca situácia pre vysoký počet podaní od niektorých právnických firiem. V októbri prišlo na toto kolégium 3 454 nových vecí, 23 sudcov tohto kolégia vybavilo v tomto mesiaci 1 042 vecí. V súčasnosti však zostáva 6 500 ešte nevybavených. Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová už rokovala s členmi občianskoprávneho kolégia, ktorí jej navrhli dve riešenia - zastaviť prílev všetkých civilných vecí a rozdeliť ich rovnomerne ostatným kolégiám alebo prideliť 20 nových asistentov práve na občianskoprávne kolégium. Šéfka NS hľadala riešenie aj na rokovaní so šéfom Slovenskej advokátskej komory

 

Ľubomírom Hrežďovičom, kde mu navrhla zavedenie princípu NUMERUS CLAUSUS. Oprávnenie podávať mimoriadne opravné prostriedky v súdnom konaní by mala za zákonom vopred stanovených podmienok len skupina advokátov. Predsedníčka NS SR ďalej uvažuje aj nad vytvorením tímu, ktorý by „prefiltroval“ veci z hľadiska prípustnosti dovolania a tým by sa podstatne rýchlejšie mohli vybaviť nové vecí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies