Najvyšší súd ČR zamietol dovolanie Baťových potomkov

NETKY.SK • 18 August 2016, 08:54 • 2 min
Najvyšší súd ČR zamietol dovolanie Baťových potomkov

PRAHA - Najvyšší súd Českej republiky odmietol dovolanie potomkov podnikateľa Jana Antonína Baťu. Pätica dedičov ho podala proti rozsudku pražského mestského súdu z roku 2015, ktorý im zamietol odškodné v hodnote 56 miliónov Kč (2,07 milióna eur) za zoštátnený majetok. Informovala o tom Česká televízia, ktorej to potvrdila hovorkyňa Obvodného súdu pre Prahu 2 Marcela Pröllerová.

slovakia

left justify in out

Potomkovia sa domáhali viac než 56 miliónov Kč za funkcionalistickú vilu a pozemok v Zlíne. Vilu Baťa nechal postaviť pre seba a svoju rodinu koncom 20. rokov minulého storočia.

 

Najskôr odškodné dedičom nepriznal Obvodný súd pre Prahu 2. Definitívne potom odškodné pre nich zamietol pražský mestský súd v odvolacom konaní v roku 2015. Sudkyňa vtedy rozhodnutie odôvodnila tým, že na dedičov neprešiel nárok na náhradu škody. Baťovi potomkovia následne tento rok vo februári podali proti právomocnému rozhodnutiu súdu dovolanie.

 

Jan Antonín Baťa bol nevlastným bratom zakladateľa obuvníckeho impéria Tomáša Baťu. Keď Tomáš v roku 1932 zahynul pri leteckej nehode, zaujal v podniku jeho miesto.

 

V roku 1941 odišiel do Brazílie, kde neskôr zomrel. Teraz tam žije približne 80 členov jeho rodiny. Národný súd v Československu označil po 2. svetovej vojne Jana Antonína Baťu v jeho neprítomnosti za zradcu a kolaboranta a majetok firmy znárodnil. Očistenia sa Baťa dočkal až v roku 2007.

 

(1 EUR = 27,023 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies