Najvyšší súd zamietol odvolania v kauze Transpetrol

NETKY.SK • 9 Jún 2011, 09:46 • 2 min
Najvyšší súd zamietol odvolania v kauze Transpetrol

Najvyšší súd zamietol odvolania v kauze Transpetrol

slovakia

left justify in out

img

Najvyšší súd (NS) SR svojim aktuálnym rozhodnutím podľa Ministerstva hospodárstva (MH) SR opäť potvrdil, že 100-% vlastníkom Transpetrolu je Slovenská republika. "Veríme, že konečné vyriešenie kauzy akcií Transpetrol je na dosah a štát čoskoro prestane zaťažovať okolo 50 sporov iniciovaných spoločnosťami a jednotlivcami vedenými Ignácom Ilčišinom," oznámilo komunikačné oddelenie MH.
      Najvyšší súd totiž zamietol odvolania spoločností Briliant a Tradeunion proti rozhodnutiu Krajského súdu (KS) v Košiciach. Ten v máji minulého roku zamietol žalobu ďalšej Ilčišinovej spoločnosti Gajus. Podľa rozsudku táto firma nie je vlastníkom 100 kusov akcií Transpetrolu a že tieto akcie patria štátu. "NS SR svojim rozhodnutím potvrdil rozhodnutie KS v Košiciach a rozhodnutie košického krajského súdu tým nadobudlo právoplatnosť," informuje MH.
      Sporu v Košiciach predchádzala pohľadávka 43 miliónov slovenských korún, ktorú si Ilčišin ešte v roku 1995 uplatnil voči štátu. Poverená súdna exekútorka vtedy vybrala na exekúciu 34-% podiel Transpetrolu. Ministerstvo financií však koncom roka 1998 exekúciu stoplo a odvtedy sa Ilčišin súdi so štátom.
      V súčasnosti už východoslovenský podnikateľ údajný 34-% podiel vo firme nevlastní. Vlani ho predal českej firme Quick Power Plant a od tej ho začiatkom tohto roka kúpil americký investičný fond Cappa Fund, ktorý sa špecializuje na rizikové obchody v Číne a v ďalších ázijských krajinách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies