Najlepším európskym filmom 2017 je Štvorec režiséra Östlunda

NETKY.SK • 11 December 2017, 9:39 • 2 min
Najlepším európskym filmom 2017 je Štvorec režiséra Östlunda

BERLÍN - Švédsku satiru Štvorec (The Square) od režiséra Rubena Östlunda vyhodnotila v sobotu Európska filmová akadémia (EFA) ako najlepší európsky film tohto roka.

slovakia

left justify in out

 V rámci 30. ročníka udeľovania Európskych filmových cien zvíťazila táto snímka v celkove šiestich kategóriách. Štvorec si odnáša z galavečera v Berlíne ceny ako najlepší hraný film a najlepšia komédia, ale aj ako film s najlepším scenárom či réžiou. Claes Bang, ktorý v ňom stvárnil hlavnú úlohu, bol ocenený za najlepší mužský herecký výkon.

 

Film rozpráva o kurátorovi múzea Christianovi, ktorého výstavná inštalácia Štvorec vyzýva okoloidúcich k altruizmu. Keď však rešpektovaný otec dvoch detí zareaguje hlúpo na krádež svojho mobilného telefónu, je zatiahnutý do série zahanbujúcich situácií.

 

Östlund získal tento rok za Štvorec aj Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Film bol taktiež nominovaný na Oscara.

 

Na sobotňajšom udeľovaní Európskych filmových cien v nemeckej metropole sa zúčastnilo približne 900 hercov, režisérov a iných osobností strieborného plátna.

 

Ako najlepšiu herečku EFA tentoraz ocenila Alexandru Borbélyovú za úlohu v maďarskom filme O tele a duši (Testről és lélekről), ktorý získal hlavnú cenu na tohtoročnom filmovom festivale Berlinale. Francúzsko-americká herečka Julie Delpyová zase dostala cenu za "európsky prínos pre svetovú kinematografiu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona