Nagya šokoval čas na 1500 m, pri skoku zo strechy mal malú dušičku

NETKY.SK • 25 August 2014, 11:42 • 2 min
Nagya šokoval čas na 1500 m, pri skoku zo strechy mal malú dušičku

BRATISLAVA - Na vrchol sezóny necestoval s veľkými očami, všetky tri štarty však pretavil vo finálovú účasť. Richard Nagy sa stal najúspešnejším slovenským plavcom na ME v Berlíne a v nemeckej metropole potvrdil veľký výkonnostný progres. Hneď v prvej disciplíne šokoval sám seba, v rozplavbe na 1500 m v.sp. totiž zlepšil slovenský i osobný rekord takmer o 15 sekúnd.

slovakia

left justify in out

 Vo finále na najdlhšej trati obsadil cenné siedme miesto. "Vôbec som nepredpokladal, že berlínsky šampionát bude pre mňa taký úspešný. Po Vianociach som si povedal, že ak budem drieť, mohlo by byť z toho jedno finále. V tréningoch som dosahoval dobré časy, no keď som si po príchode do Berlína vyskúšal krauliarsku štyristovku, poriadne som vytuhol. Nakoniec z toho boli tri finále, čo bol veľký šok. Času 15:07,29 z rozplavby na 1500 m v.sp. sa nič nevyrovná. Povedal som si, že prvých 1000 metrov musím držať krok s najlepšími a na poslednej päťstovke to napáliť. Napokon z toho bol fantastický čas," povedal zverenec trénera Gabriela Barana po návrate z Berlína.

 

Nagy po postupe medzi elitnú osmičku prehral stávku a tak musel skočiť zo strechy hotela. "Ešte na letisku predtým, ako sme sa išli ubytovať, mi Maťo Kuchár hovoril, že je možnosť skočiť si zo strechy. Srandovali sme a povedal som mu, že keď sa dostanem do finále, tak to vyskúšam. Priznám sa, že som mal malú dušičku. Nenávidím výšky a nemám rád adrenalínové športy, no stávka je stávka. Keď vás zavesia do prázdna a stlačia 'čudlík', tak letíte dolu a nemáte ani kedy kričať. Bol to pekný zážitok, no raz a dosť," dodal slovenský reprezentant, ktorý sa prebojoval do finále aj na 800 m kraul a 400 m polohové preteky, na oboch tratiach skončil ôsmy.

 

"V Berlíne som zúročil dobrú a tvrdú prípravu. Nie som zvyknutý až na takéto objemy, no vyplatilo sa to. Osemstovka bola dobrá. Po 1500-ke som zistil, že mám natrénované aj na dlhšie trate a dvakrát som si zlepšil osobný rekord. S postupom do finále na polohovke som vôbec nepočítal. Ráno v rozplavbe som išiel na pohodu. Bol to môj posledný štart a do finále som sa dostal aj so šťastím, veď medzi 6.-9. miestom bol rozdiel pol sekundy. Popoludňajšie zlepšenie národného rekordu bolo takou peknou bodkou za celým šampionátom. Všetci ma teraz chvália a to je fajn pocit, nie som na to zvyknutý. Nemôžem však zaspať na vavrínoch a musím na sebe stále tvrdo pracovať," zakončil Nagy.

 

Najúspešnejšou slovenskou plavkyňou v Berlíne bola podľa očakávania Katarína Listopadová, ktorá skončila ôsma na 100 m motýlik a prispela k šiestej priečke miešanej štafety. "Som veľmi rada, že som sa na Európe dostala medzi elitu, no bola by som ešte spokojnejšia, keby sa mi vo finále podarilo skončiť v prvej päťke. Keď však zoberiem do úvahy, že na minulých ME som skončila osemnásta, tak je to výrazný pokrok. Na motýľkarskej stovke sú najlepšie európske plavkyne, na budúcoročných MS v Kazani k nim pribudne ešte jedna Američanka a jedna Austrálčanka. V najbližších mesiacoch sa budem snažiť plávať ešte rýchlejšie časy a odstrániť technické chyby, ktorých som aj vo finále spravila dosť."

 

Európsky šampionát v plaveckých športoch v Berlíne bol pre Slovensko jedným z najúspešnejších v ére samostatnosti. "Päť finálových účasti a dve semifinále sú skvelým vysvedčením. Verejnosť možno viac čakala od Tomáša Klobučníka, no dlho nebolo isté, či vôbec pôjde do Berlína. Nastúpil totiž na vojenský výcvik a mal veľký výpadok. Chcel by som vyzdvihnúť jeho výkon na 100 m prsia, kde postúpil do semifinále, i kvalitný čas v miešanej štafete, kde štartoval spoločne s Michalom Navarom, Katkou Listopadovou a Karin Tomečkovou. Treba oceniť aj vystúpenie akvabel Jany Labáthovej s Naďou Daabousovou, ktoré postúpili do finále v sólach i duách. Veľkým prísľubom pre slovenské plávanie je Barbora Mišendová - juniorská majsterka Európy," zdôraznil manažér slovenskej reprezentácie Ivan Šulek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies