"Naftogaz" obnoví nákup ruského plynu v roku 2018

NETKY.SK • 19 Január 2018, 17:39 • 2 min
"Naftogaz" obnoví nákup ruského plynu v roku 2018

KYJEV - "Naftogaz Ukrajiny" v roku 2018 obnoví nákup plynu od Ruskej Federácie, aby vykonal rozhodnutie Štokholmského rozhodcovského konania, povedal vedúci spoločnosti Andrej Kobolev. Informuje RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Ukrajina v novembri roku 2015 roku odmietla ruské palivo a v roku 2016 ho už prvýkrát nepoužívala pri príprave na vykurovaciu sezónu. Nakúpila ruský plyn z opačného smeru, cez Európu - zo Slovenska, Poľska a Maďarska.

 

Kyjev na začiatku uisťovala, že prijala toto rozhodnutie kvôli nižšej cene, neskôr však spoločnosť "Naftogaz" uznala, že "Gazprom" ponúkal suroviny za atraktívnejšie ceny ako európski dodávatelia. V decembri roku 2017, Štokholmská arbitráž rozhodla o spore "Gazpromu" a "Naftogazu", týkajúceho sa zmluvy na dodávku ruského plynu na Ukrajinu.

 

Súd nariadil ukrajinskej spoločnosti zaplatiť "Gazpromu" dve miliardy dolárov, za už dodané modré palivo, a tiež znížil ročný zmluvný objem nákupov plynu na päť miliárd kubických metrov. Avšak podmienka "prevzatia a platenia" pre 80 % z tohto objemu, sa zachovala.

 

"Naftogaz" taktiež zaplatí za každý deň oneskorenia platby, počnúc z 22. decembra roku 2017. Za dobu meškania budú náklady v hodnote 600-tisíc dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies