Nádej pre pacientov nakazených HIV a AIDS: Vedci majú liek!

NETKY.SK • 7 November 2016, 15:25 • 2 min
Nádej pre pacientov nakazených HIV a AIDS: Vedci majú liek!

JERUZALEM – Nová nádej pre pacientov nakazených vírusom HIV a tých ktorí trpia ochorením AIDS! Na Hebrejskej univerzite v izraelskom Jeruzaleme vyvinuli liek, ktorý ich údajne dokáže vyliečiť.

slovakia

left justify in out

Liek momentálne testujú v Kaplanovom lekárskom stredisku Rehovot a nesie názov Gammora. Ten údajne dokáže prinútiť bunky, ktoré sú infikované HIV k tomu, aby sa sami zničili.

 

Liek testovali tak, že ho aplikovali na krv desiatich nakazených pacientov s AIDS. Za osem dní dokázal liek zničiť vírus HIV v 97% prípadov.

 

Liek obsahuje peptid (zlúčenina z viacerých aminokyselín – pozn.), ktorý vyvinuli vedci Abraham Loyter a Assaf Friedler z Hebrejskej univerzity. Peptid dokáže vytvoriť niekoľko kópií DNA vírusu HIV, vstúpi do infikovanej bunky, ktorá sa sama zničí a vírus v tele zanikne.

 

Liečba HIV a AIDS sa lieči iba liekmi, ktoré ho nedokážu vyliečiť, ale iba spomaľujú jej priebeh. Podľa Abrahama Loytera ich liek ho dokáže pacienta úplne vyliečiť. „Pomocou našej metódy zničíme bunky, takže sa vírus už nevráti, pretože infikované bunky už v tele nie sú,“ povedal Loyter.

 

O vývoji lieku informoval izraelský portál Times of Israel, podľa ktorého plánuje ministerstvo zdravotníctva distribúciu preventívnych liekov medzi ľudí nakazených vírusom HIV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies