Nadácie a priaznivci Charlie Hebdo zbierajú pre redakciu financie

NETKY.SK • 10 Január 2015, 07:59 • 2 min
Nadácie a priaznivci Charlie Hebdo zbierajú pre redakciu financie

PARÍŽ - Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, samým sebou prehlásený za nezodpovedný časopis, zbiera finančnú podporu po stredajšom útoku na sídlo svojej redakcie v Paríži, pri ktorom zomrelo 12 ľudí vrátane hlavných členov tímu. Napísala to dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nadácia Tlač a pluralita zriadila v piatok webovú stránku pre získanie zdrojov na podporu tohto satirického týždenníka, ktorý pri atentáte prišiel o svojich štyroch najlepších karikaturistov vrátane šéfredaktora.
      

Redakcia Charlie Hebdo deň po streľbe oznámila, že sa rozhodla vydať ďalšie číslo týždenníka už na budúcu stredu v rekordne vysokom náklade - do distribúcie pôjde milión výtlačkov. Pričom jeho bežný náklad sa pohybuje v počte 30.000 až 45.000 výtlačkov.
      

Budúce číslo v nezvyčajne vysokom náklade vznikne aj vďaka finančnej pomoci vo výške 500.000 eur z dvoch zdrojov - z nadácie Tlač a pluralita a z nadácie spoločnosti Google (250.000 eur). Okrem toho viacero distribučných spoločností oznámilo, že týždenník budú distribuovať bezplatne. 

Francúzska vláda prisľúbila vo štvrtok časopisu jeden milión eur pre "zaistenie jeho udržateľnosti", informoval denník Le Figaro, ktorý citoval francúzsku ministerku kultúry Fleur Pelleriniovú.
      

Podľa Le Figara sa vďaka online iniciatíve pre získanie finančnej podpory pre Charlie Hebdo podarilo za necelých 24 hodín vyzbierať 98.000 eur. Šéfredaktor britského denníka The Guardian Alan Rusbridger vo štvrtok prostredníctvom sociálnych sietí oznámil, že jeho mediálna skupina sa zaviazala poskytnúť takmer 130.000 eur "pre Charlie Hebdo, aby sa zaistilo, že nie je umlčaný". 
      

Zdecimovanú redakciu Charlie Hebdo dočasne prichýlila vo svojich priestoroch redakcia lavicového denníka Libération, ktorého vedenie jej ponúklo podporu i technickú pomoc. Už necelých 24 hodín po atentáte, v ktorom prišli o život kľúčoví karikaturisti, sa zišlo asi 15 členov redakcie, ktorí prijali rozhodnutie, že pripravia ďalšie číslo týždenníka.
      

Členov redakcie Charlie Hebdo svojou piatkovou návštevou podporil aj francúzsky premiér Manuel Valls.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies