Nad východnou časťou sýrskeho Kobané veje vlajka Islamského štátu

NETKY.SK • 6 Október 2014, 14:58 • 2 min
Nad východnou časťou sýrskeho Kobané veje vlajka Islamského štátu

DAMASK - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) vztýčila dnes svoju vlajku na jednej z budov vo východnej časti prevažne kurdského mesta Kobané na severe Sýrie v blízkosti hraníc s Tureckom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svoju vlastnú televíziu a vyhlásenie nemenovaného dôstojníka tureckej armády.

slovakia

left justify in out

Čiernu zástavu, ktorou je zrejme vlajka IS, vidno na najvyššom bode štvorposchodového domu v blízkosti miesta, kde sa v posledných dňoch odohrávali údajne najzúrivejšie strety v bojoch o Kobané. Zábery na budovu boli nasnímané zo susedného Turecka.

 

Dôstojník tureckej armády, ktorý sa pre Reuters predstavil len ako Said, uviedol, že ide o vlajku IS. Táto islamistická organizácia sa v uplynulých mesiacoch zmocnila veľkých častí územia Sýrie i Iraku a vyhlásila na nich rovnomenný kalifát.

 

Vojenskí analytici upozorňujú, že ak by sa islamisti zmocnili aj Kobané - poslednej bašty Kurdov na severe Sýrie -, v ich rukách by bol súvislý pás územia v sýrsko-tureckom pohraničí: od severovýchodu až po mesto Halab.

 

O Kobané sa bojuje už niekoľko dní. Jeho kurdskí obrancovia odrazili niekoľko veľkých útokov islamistov, posledný sa odohral v nedeľu. Celkovo sa tento deň v okolí Kobané bojovalo na viac ako 50 miestach, spresnila agentúra AP.

 

Podľa agentúry DPA sú kurdské jednotky pripravené na pouličné boje v meste. Predseda samozvaného kurdského kantónu Kobané Anwar Muslim spresnil, že kurdské oddiely sú "schopné hrdinského pozemného boja", ale potrebujú podporu zo vzduchu - vyzval preto koalíciu vedenú USA na pomoc v podobe náletov na "základne teroristov, kde sa nachádzajú ich ťažké zbrane".

 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes informovalo, že jedným z protiútokov bol aj samovražedný atentát, ktorý spáchala jedna z príslušníčok ženských jednotiek kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), známa pod bojovým menom Arin Mirkan. 

 

Dobytie desiatok dedín na severe Sýrie i útok na Kobané donútili vyše 160.000 Sýrčanov, aby opustili svoje domovy. Väčšina z nich našla dočasné útočisko v susednom Turecku, ktoré však váhalo s otvorením svojich hraníc pre utečencov, ako aj s účasťou na spojeneckej operácii proti IS.

 

Turecko zatiaľ do bojov, ktoré prebiehajú neďaleko hraničného priechodu Müršit Pinar, nezasiahlo. Ako však informovala AP, na tureckej strane hranice je momentálne najmenej 14 tureckých tankov, ktoré zaujali defenzívnu pozíciu na pahorku s výhľadom na Kobané. 

 

Delostrelecké ostreľovanie Kobané počuť a otrasy cítiť aj na tureckej strane hraníc. Jeden z granátov dnes dopadol na dom a malý obchod s potravinami. Incident sa zaobišiel bez zranení - na rozdiel od nedele, keď boli za podobných okolností zranené najmenej štyri osoby. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies