Na zvýšenie platov v stavebníctve nestačí zmeniť zákon

NETKY.SK • 13 Júl 2014, 12:51 • 2 min
Na zvýšenie platov v stavebníctve nestačí zmeniť zákon

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu SR, aby v prípade prijatia zákona vytvorila aj podmienky pre jeho uplatňovanie.

slovakia

left justify in out

"Ide o novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorá sa najnovšie dotkne stavebných firiem, najmä tých menších," uviedol pre TASR predseda SNS Andrej Danko. 
      

Upozorňuje, že od 1. septembra budú musieť všetky stavebné firmy s viac ako s 20 zamestnancami zvýšiť platy o vyše štyri percentá, pretože sa tak dohodli odbory a zamestnávateľský zväz.
      

"Platy zamestnancov v stavebnom priemysle považujeme za dlhodobo nízke. V porovnaní s ostatnými odvetviami je ich valorizácia na neporovnateľnej úrovni. Z pohľadu SNS ide v stavebníctve o ťažkú fyzickú prácu, za čo si každý pracovník zaslúži adekvátnu mzdu. V porovnaní s okolitými krajinami je plat slovenského stavbára nízky," povedal líder národniarov.
      

Zákon z dielne aktuálneho ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera podľa neho na jednej strane zabezpečuje zvyšovanie platov, ale na druhej strane deformuje prostredie na strane zamestnávateľov. "SNS víta každé zvyšovanie platov u všetkých pracujúcich - treba však tiež povedať, že veľké množstvo stavebných pracovníkov pracuje na živnosť. Tento zákon teda žiadnym spôsobom nepomáha stavebným pracovníkom, ktorí nie sú v pracovnom pomere," upozorňuje Danko.
      

"Navyše v čase, keď je stavebníctvo v kríze a vláda pribrzdila mnohé veľké štátne zákazky, môže toto opatrenie spôsobiť prepúšťanie v mnohých firmách najmä v chudobnejších regiónoch Slovenska," zdôraznil. 
      

"Vláda SR by sa mala radšej zamerať na riešenie otázky, ako je možné, že veľké firmy neplatením svojim dodávateľom beztrestne ničia malé stavebné spoločnosti a najmä živnostníkov. Z pohľadu týchto pracujúcich ľudí ide o aroganciu moci, bez nedostatočnej vymožiteľnosti práva. Ďalším krokom Vlády SR by malo byť zníženie odvodového zaťaženia pre všetkých živnostníkov pracujúcich nielen v stavebnom priemysle," uzavrel Danko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies