Na železničných priecestiach sa za prvý polrok stalo 25 nehôd

NETKY.SK • 4 Júl 2015, 15:01 • 2 min
Na železničných priecestiach sa za prvý polrok stalo 25 nehôd

BRATISLAVA - Na železničných priecestiach sa stalo za prvých šesť mesiacov tohto roku 25 nehôd. Sedem ľudí pri nich zomrelo, z nich boli traja cyklisti, jeden vodič auta a jeden chodec.

slovakia

left justify in out

Ďalších osem, a teda štyria vodiči auta, traja spolujazdci a jeden chodec, sa zranili ťažko, agentúru SITA informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková. Jeden vodič sa pri nehode na priecestí zranil ľahko. V porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2014 sa počet nehôd znížil, vtedy sa stalo 23 nehôd. Päť ľudí zomrelo, šesť sa ťažko zranilo a šesť ľahko.


Štatistiky ŽSR sa však od štatistík polície líšia. Ako uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová, polícia eviduje za prvých päť mesiacov tohto roku 50 nehôd. Rozdiel je však v tom, že polícia do svojich štatistík započítava všetky nehody na železničných priecestiach, a teda aj tie, pri ktorých sa auto nezrazilo s vlakom. O život prišla podľa policajných štatistík jedna osoba, šesť sa zranilo ťažko a osem ľahko. "Až 31 nehôd sa stalo v obci a v štyroch prípadoch asistoval aj alkohol," uviedla hovorkyňa prezídia. Na nezabezpečených priecestiach bez závor a svetelných výstražných zariadení eviduje polícia 15 dopravných nehôd so štyrmi ťažko a piatimi ľahko zranenými osobami. Na zabezpečených priecestiach sa stalo 35 nehôd, jedna osoba zomrela, dve sa zranili ťažko a tri ľahko. V prípade štyroch bol vodič pod vplyvom alkoholu. "Polícia preto apeluje na všetkých účastníkov, nielen motoristov, ale aj chodcov či cyklistov, aby rešpektovali dopravné značenie a výstražné svetelné a zvukové znamenia na železničných priecestiach, zvýšili pozornosť a boli opatrní pri vchádzaní a prejazde cez priecestia," zdôraznila Baloghová.


Podľa zákona o premávke na pozemných komunikáciách musí byť každý účastník cestnej premávky pri prejazde či prechádzaní cez železničné priecestie mimoriadne opatrný. Všetky tragické nehody za posledných 10 rokov na Slovensku sa stali z viny vodičov, cyklistov a chodcov, ktorí nerešpektovali zákon. Ide o tých, ktorí vošli na priecestie v čase, keď prichádzal vlak alebo dokonca vtedy, keď priecestie zvukovo i obrazovo upozorňovalo, že prichádza vlak alebo už boli spustené závory.


Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) majú momentálne vo svojej správe 2 122 železničných priecestí na slovenskom území. Z nich je 1 076 zabezpečených a 1 046 nezabezpečených.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies