Na trhu sú stále fľaše s metanolom, minister chce sprísniť postihy

NETKY.SK • 8 Október 2012, 12:57 • 2 min
Na trhu sú stále fľaše s metanolom, minister chce sprísniť postihy

Na trhu sú stále fľaše s metanolom, minister chce sprísniť postihy - Krimi Na českom trhu s liehovinami sa ešte stále nachádzajú fľaše zrejme obsahujúce životunebezpečný metanol. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia ministra zdravotníctva ČR Leoša Hegera po z

slovakia

left justify in out

img

Na českom trhu s liehovinami sa ešte stále nachádzajú fľaše zrejme obsahujúce životunebezpečný metanol. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia ministra zdravotníctva ČR Leoša Hegera po zasadaní krízového štábu v Prahe.

Podľa jeho slov v uplynulom týždni na následky otravy metanolom žiadny z pacientov neskonal, pribudli dvaja otrávení, informovala spravodajská televízia ČT24.

Hasiči skontrolovali za posledný týždeň 313 vzoriek, v 20 z nich sa nachádzal metanol, v štyroch jeho koncentrácia presahovala hranicu 20 percent, uviedol podľa agentúry Mediafax šéf českého rezortu zdravotníctva. Súčasne poznamenal, že počet otrávených i hospitalizovaných ma klesajúcu tendenciu, čo svedčí o pomalom doznievaní aféry.

Kontroly však podľa Leoša Hegera odhalili aj prípady rozlievania alkoholu bez tzv. rodného listu alebo alkoholu z fľaše otvorenej ešte pred vyhlásením čiastočnej prohibície v ČR.

Ministerstvo zdravotníctva ČR pokračuje v spolupráci s ďalšími rezortmi na príprave zákonov, ktoré by mali v budúcnosti zlepšiť situáciu na trhu s liehovinami.

"Rátame so zákazom tvrdého alkoholu v stánkoch a automatoch, " informoval Leoš Heger, ktorý naznačil aj ďalšie postihy pre zariadenia, v ktorých sa nalieva mladistvým a zriadenie špecializovaných predajní s tvrdým alkoholom, respektíve za falšovanie kolkov a tzv. rodných listov.

Minister súčasne zdôraznil, že sprísneniu postihov aktuálne bráni celý rad legislatívnych noriem, z ktorých vyplýva, že postihy nesmú mať likvidačný charakter. Podľa jeho názoru by to však v tak vážnych kauzách ako bola metanolová platiť nemalo a v podobných prípadoch bude vhodné aj odobratie licencie.

Leoš Heger apeloval dnes aj na obchodníkov, aby ešte vyčkali s likvidáciou alkoholických nápojov, ku ktorým nezískali tzv. rodné listy, pretože detailné pokyny o náhrade v takýchto prípadoch ešte nie sú vypracované, takže by sa predajcovia o ne pripravili, ak takýto alkohol vylejú.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies