Na Taiwan dorazil tajfún Soudelor: Zabil 4 ľudí, 1 je nezvestný a 27 zranených

NETKY.SK • 8 August 2015, 06:52 • 2 min
Na Taiwan dorazil tajfún Soudelor: Zabil 4 ľudí, 1 je nezvestný a 27 zranených

TCHAJ-PEJ - Tajfún Soudelor dnes bičoval Taiwan, kde rúcal stromy a semafory a strhával elektrické vedenia. O život pripravil najmenej štyroch ľudí, jeden človek je nezvestný a desiatky ľudí utrpeli zranenia. Bez elektriny zostali takmer dva milióny taiwanských domácností, napísala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tajfún dorazil na pevninu dnes skoro ráno, priniesol silné vetry dosahujúce v nárazoch rýchlosti až 200 km/h a intenzívne dažďové zrážky. Očakáva sa, že sa presunie do Taiwanského prielivu a neskôr počas dňa na čínsku pevninu.

Vládna tlačová agentúra Central News Agency uviedla, že na východnom pobreží krajiny zmietol tajfún z pláže do mora osemročné dievčatko a jeho matku. Dvojička dievčaťa je nezvestná.

 

Ďalšou obeťou je požiarnik, ktorého zabil a ďalšieho zranil opitý vodič po tom, ako sa pokúšali odstrániť padnutý strom z cesty na juhu ostrova. Taiwanská meteorologická služba varovala, aby sa ľudia mali na pozore pred zosuvmi pôdy v horských oblastiach a záplavami v nízko položených miestach.

 

Úrady na juhovýchode Číny nariadili evakuáciu asi 158.000 ľudí a nariadili lodiam, aby zakotvili v prístavoch pred príchodom tajfúnu. Očakáva sa, že na pevninu vstúpi v provincii Fu-ťien dnes večer. V piatok popoludní zachránila námorná polícia 55 univerzitných učiteľov a študentov, ktorí uviazli v letnom tábore na malom ostrove po tom, ako víchrica zastavila trajektovú plavbu.

 

V tomto čase roky sú tajfúny v Juhočínskom mori a Tichom oceáne bežné, silu naberajú z teplých vôd mora a strácajú ju nad pevninou, dodala agentúra Reuters.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies