Na služobné telefóny krajských poslancov sa nedovoláte, nepoužívajú ich!

NETKY.SK • 26 August 2014, 13:59 • 2 min
Na služobné telefóny krajských poslancov sa nedovoláte, nepoužívajú ich!

NITRA - Občanom, ktorí sa chcú dovolať poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) na ich služobné telefóny, sa to podarí iba vo výnimočných prípadoch.

slovakia

left justify in out

Všetci oslovení poslanci Zastupiteľstva NSK uviedli, že vyfasované telefóny, ktorých čísla sú uvedené aj na webovej stránke kraja, prakticky vôbec nepoužívajú. Dôvodom je, že sú zastarané a podľa poslancov v praxi nevyužiteľné. Na augustovom rokovaní zastupiteľstva spochybnili aj verejné obstarávanie, na základe ktorého boli mobilné telefóny nakúpené. Ako upozornili, v podmienkach bolo aj pripojenie na internete. Telefóny, ktoré nakúpil úrad, však takúto funkciu nemajú. „Ja som už svoj mobil aj modem odovzdal. Nemá zmysel používať prostriedky, ktoré nekráčajú s dobou. Na čo by som napríklad využíval nejaký modem, keď je v budove NSK wifi. Možno principiálne samotné obstarávanie technicky a ekonomicky bolo v poriadku, ale pýtam sa, či boli splnené technické požiadavky. Máme informácie, že neboli. Možno je ten mobil najlacnejší, no na druhej strane nie je na základe dnešných technických, ale aj celkom logických požiadaviek použiteľný. A pretože je nanič, tak som ho vrátil,“ uviedol poslanec Iván Farkas.
     

Ako pripomenul, služobný mobilný telefón nepoužíva nikto z poslaneckého klubu SMK. „A to isté mi povedali všetci poslanci, ktorých som sa na to pýtal. Používame na komunikovanie s krajom i občanmi vlastné mobily,“ dodal Farkas. Aj ďalší poslanci skonštatovali, že hneď po prevzatí odložili služobné telefóny do zásuvky a vôbec ich nepoužívajú. „Nespĺňa ani základné požiadavky. Má obmedzený aj počet kontaktov, ktoré sa dajú uložiť. Keby som bol na dôchodku a stačilo by mi 20 telefónnych čísel, tak by som ho možno vedel využiť,“ skonštatoval poslanec Igor Varga.
     

Viacerí členovia Zastupiteľstva NSK navrhli, aby kraj zmluvu s poskytovateľom mobilných telefónnych služieb zrušil a poslancom poskytol na služobné telefonáty paušálny príplatok. „Súhlasím s takýmto riešením. Ten paušál by som určite uvítal viac ako používanie nefunkčného telefónu,“ myslí si Farkas.
     

Predseda NSK Milan Belica však pripomína, že zrušenie zmluvy s poskytovateľom telefónnych služieb nemusí byť také jednoduché. „Tu by si poslanci mali uvedomiť všetky aspekty. My máme z tej vysúťaženej zmluvy napríklad takú výhodu, že úradníci vrátane poslancov telefonujú zadarmo. Čiže to sú aj takéto bonusy. Ale ak zmluva nemá v sebe zakódované nejaké sankcie, tak nemám problém, nech sa zruší. Ak tam sú sankcie, tak kto ich bude platiť? Poslanci? A navyše, ak by sme šli do dôsledku, tak tá technika ide tak dopredu, že pomaly každý mesiac by sme museli niekomu meniť telefón, lebo už nie je na úrovni doby,“ dodal Belica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies