Na Slovensku sa bude sláviť nový cirkevný sviatok

NETKY.SK • 18 Január 2014, 06:51 • 2 min
Na Slovensku sa bude sláviť nový cirkevný sviatok

BRATISLAVA - Na Slovensku bude odteraz nový sviatok - Nášho Pána Ježiša Krista, najvyššieho a večného kňaza. Veriaci ho budú sláviť každý rok vo štvrtok po Zoslaní Ducha Svätého.

slovakia

left justify in out

V tomto roku pripadá na 12. júna, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

O zavedení nového sviatku rozhodla KBS, jej rozhodnutie potvrdila koncom roka 2013 Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí.

Nový sviatok nie je prikázaný, má stupeň slávenia - sviatok. (Stupne slávenia sú - ľubovoľná spomienka, spomienka, sviatok, slávnosť). Liturgické texty pre svätú omšu a liturgiu hodín vydal Spolok sv. Vojtecha (SSV) a je možné si ich zakúpiť v predajniach SSV.

Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí už v júli 2012 oznámila listom biskupským konferenciám rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. umožniť tým konferenciám biskupov, ktoré o to požiadajú, zapísať do ich artikulárnych kalendárov vyššie uvedený sviatok.

Podľa Liturgickej komisie KBS, aktuálnu možnosť zaviesť sviatok Krista Veľkňaza je treba chápať v línii Svetového dňa modlitieb za posväcovanie kňazov, ktorý zaviedol blahoslavený Ján Pavol II. a v duchu nedávneho Roka kňazov sláveného na podnet pápeža Benedikta XVI., uviedla TK KBS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies