Na Slovensku dominuje britská mutácia koronavírusu, potvrdili ho vo vyše 97 percentách vzoriek

NETKY.SK • 21 Marec 2021, 14:58 • 2 min
Na Slovensku dominuje britská mutácia koronavírusu, potvrdili ho vo vyše 97 percentách vzoriek

BRATISLAVA – Na Slovensku podľa očakávaní naďalej dominuje prevažne britský variant pandemického koronavírusu. Laboratórne bol potvrdený v 97,3 percentách z 1752 vyšetrených pozitívnych vzoriek.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Český variant potvrdili v 0,9 percente (16 vzoriek) a juhoafrický v 0,5 percente (deväť vzoriek). Bez bližšieho určenia bolo 1,3 percenta, teda 23 vzoriek.

 

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Daša Račková. Doplnila, že to vyplýva zo štvrtého kola celoštátneho prieskumu rozšírenia variantov pandemického vírusu na Slovensku. Klinické vzorky sa vyšetrovali RT-PCR metódou, ktoré rovnakou diagnostikou vyšli pozitívne 17. marca 2021.

„Vzorky bez bližšieho určenia variantu a vzorky s juhoafrickou mutáciou budú ešte podrobené sekvenovaniu,“ vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

ÚVZ SR zároveň pripomína, aby ľudia dodržiavali celoplošne nastavené protiepidemické opatrenia. Ich rešpektovanie zohráva významnú úlohu v ochrane verejného zdravia.
 

Prečítajte si tiež: Britský variant koronavírusu zvyšuje riziko úmrtia približne o 55 percent



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies