Skončili milióny eur z pandemickej pomoci v schránkových firmách? Kollár hovorí o hyenizme

NETKY.SK • 21 Október 2021, 17:58 • 2 min
Skončili milióny eur z pandemickej pomoci v schránkových firmách? Kollár hovorí o hyenizme

BRATISLAVA - Ku kauze sa vyjadrili viacerí politici vrátane Richarda Sulíka, Petra Pellegriniho či Erika Tomáša.

slovakia

left justify in out

Ak sa niekto snaží zarobiť ešte aj na pandemickej pomoci, je to hyenizmus. Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár tak reagoval na zistenia Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK), podľa ktorých mal štát poslať milióny eur z pandemickej pomoci cez pezinský úrad práce schránkovým firmám. Kollár skonštatoval, že v prípade podozrenia by mali začať konať orgány činné v trestnom konaní. Myslí si, že je nezmysel, aby za to prevzal zodpovednosť minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). "Lebo úrad práce má svojho riaditeľa, takže v prvom rade je ten zodpovedný," podotkol. Zároveň však dodal, že nie je možné ručiť za správanie každého jedného človeka.

 

img

 

Úrad práce v Pezinku mal podľa zistení ICJK medzi júnom a augustom tohto roka vyplatiť 24 miliónov eur podozrivým firmám, ktoré si nezakladajú účtovné závierky, nie je zrejmé, či a koľko majú zamestnancov a viaceré z nich majú aj dlhy na daniach.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Smer-SD zverejnil otázky k petícii za referendum

 

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v spoločnom vyhlásení s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) uviedlo, že všetci žiadatelia o príspevky z projektu Prvá pomoc podpisujú čestné vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú správnosť uvedených údajov. Nie je podľa nich fyzicky možné overiť detaily každej formálne správne vyplnenej žiadosti s podpísaným čestným vyhlásením pred vyplatením pomoci.

 

img

 

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) k zisteniu uviedol, že niektorí ľudia jednoducho zneužívajú flexibilnosť a rýchlosť pandemickej pomoci. Nezaradený poslanec a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini žiada Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, aby okamžite urobil mimoriadnu kontrolu na ministerstve práce, ale aj v ďalších rezortoch, ktoré poskytujú pandemickú ekonomickú pomoc. 

 

Zároveň požiadal Krajniaka aj ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), aby bezodkladne zverejnili zoznam firiem a ich užívateľov konečných výhod a vysvetlili, na základe čoho dostali dotácie a ako ich využili. Poslanec Erik Tomáš (nezaradený) plánuje požiadať v tejto veci o zvolanie mimoriadneho výboru pre sociálne veci v parlamente.

 

 

Pellegrini pripustil, že sa môže stať chyba, 24 miliónov eur však považuje za obrovské zlyhanie. "Ak štát má online prístup k zbierke účtovných závierok a priamo úrady práce predsa sú pod ministrom práce, ktorý má Sociálnu poisťovňu, kde viete všetko. Keď si kliknete IČO firmy, tak vidíte všetkých jej zamestnancov na Sociálnej poisťovni. To sú nie veľmi náročné kontroly a pri takýchto veľkých sumách mala byť nastavená nejaká kontrola."

 

Možno vás zaujme: Matovič: Pellegrini a Fico rozdávali a kradli!

 

Súčasne tvrdí, že pomoc na Slovensku bola pomalá, slabá a veľmi komplikovaná. "Tu reálne všetci tvrdia, že peňazí je málo, že viac sa nedá dať, pretože nám to nedovoľujú zdroje štátneho rozpočtu, a na druhej strane je tu 24 miliónov, ktoré putovali do schránkových firiem," podotkol. 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies