Na Slovensko sa vrátil vedec, ktorý vyvíja materiály pre supersonické lietadlá

NETKY.SK • 8 Február 2018, 11:12 • 2 min
Na Slovensko sa vrátil vedec, ktorý vyvíja materiály pre supersonické lietadlá

BRATISLAVA – Vedec Peter Tatarko sa po trojročnom pobyte na univerzite v Londýne vrátil na Slovensko. Získal finančný grant schémy Marie Sklodowskej-Curie, ktorý mu najbližšie dva roky umožní robiť výskum na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Tatarko spolupracuje s najväčším svetovým výrobcom civilných dopravných lietadiel, pre ktorého vyvíja špeciálny keramický materiál. Ako sám tvrdí, "vyvinúť niečo, čo vydrží prelet atmosférou s teplotou 2000 stupňov a môže sa použiť opakovane, je výzvou".

 

"Už na univerzite v Londýne som bol členom medzinárodného konzorcia, v ktorom sme mali dvoch priemyselných partnerov a jedným z nich bol Airbus. Vďaka tejto spolupráci som pochopil, čo letecká spoločnosť prostredníctvom základného výskumu potrebuje zistiť a preniesť to neskôr cez aplikácie do praxe," povedal Tatarko. Touto problematikou sa bude zaoberať na Ústave anorganickej chémie SAV.

 

Nadzvukové lety priťahujú pozornosť vývojárov a stali sa diskutovanou témou v oblasti materiálového výskumu. "Ultrarýchle lietanie by raz mohlo skrátiť komerčné lety naprieč celou zemeguľou len na pár hodín. Avšak povrch vesmírneho vozidla je pri návrate z vesmíru na zem vystavený vysokému treniu atmosférických plynov, čo v dôsledku vysokej rýchlosti vozidla spôsobuje vznik veľmi vysokých teplôt," vysvetlila hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

 

Takéto extrémne podmienky si vyžadujú špeciálne navrhnuté materiály. "Cieľom je vytvoriť materiály s novým chemickým zložením. Počas experimentov by nám mali vznikať také fázy na povrchu materiálov, ktoré zabránia ďalšej oxidácií a ablácií, respektíve ďalšej degradácií materiálu," objasnil Tatarko.

 

Program Marie Sklodowska-Curie je súčasťou programu Európskej únie Horizont 2020 a podporuje individuálne mobility vedcov. Podmienkou je, aby žiadatelia o grant strávili aspoň 24 mesiacov v zahraničnej výskumnej inštitúcií, ak sa chcú vrátiť domov. Tatarko bude mať po uzavretí grantovej dohody na najbližšie dva roky 150 000 eur na základný výskum keramických materiálov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies