Na schôdzku o mierovom procese na Blízkom východe neprídu jeho hlavní aktéri

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 14:12 • 2 min
Na schôdzku o mierovom procese na Blízkom východe neprídu jeho hlavní aktéri

PARÍŽ - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault dnes potvrdil, že 30. mája sa v Paríži uskutoční medzinárodná ministerská schôdzka, ktorej cieľom je pokúsiť sa obnoviť mierový proces medzi Izraelom a Palestínčanmi. Obaja hlavní aktéri sa však na rokovaní nezúčastnia, dodal Ayrault.

slovakia

left justify in out

Vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 dnes Ayrault uviedol, že cieľom schôdzky v Paríži je nájsť možnosti pre dosiahnutie mieru "a rehabilitovať myšlienku, že riešením je existencia dvoch štátov, Izraela a Palestíny, spolunažívajúcich v mieri, bok po boku".

 

Šéf francúzskej diplomacie vysvetlil, že v snahe zvýšiť šance na úspech tohto plánu sa Paríž rozhodol rozšíriť okruh účastníkov schôdzky. Okrem štátov historicky spätých s hľadaním mierového riešenia na Blízkom východe totiž do Paríža pricestujú aj predstavitelia arabských krajín. "Myslím, že musíme spojiť naše úsilie," vyhlásil Ayrault.

 

Na parížskej schôdzke však nebudú zástupcovia Izraela ani Palestínčanov. Podľa ministra "je to prekážka, na ktorú si musíme zvyknúť". Vysvetlil, že "v súčasnosti medzi nimi neprebieha dialóg".

 

V prípade, že schôdzka v Paríži bude úspešná, vytvorí sa pôda pred medzinárodný summit, ktorý by sa mohol konať v druhom polroku tohto roku, uviedla Europe 1. Ayrault v jej vysielaní vyhlásil, že nový pokus o obnovenie mierového procesu je nutný, lebo "sme svedkami beznádeje a beznádej vedie k násiliu". Podľa AP sa Francúzsko snaží dôraznejšie presadiť v mierových procesoch na Blízkom východe, v ktorých majú dominantné postavenie Spojené štáty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies