Na rokovací stôl vlády sa dostala Biela kniha o obrane SR

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 08:16 • 2 min
Na rokovací stôl vlády sa dostala Biela kniha o obrane SR

BRATISLAVA- Vláda by mala dnes rokovať o dokumente Biela kniha o obrane Slovenskej republiky. Ten predstavuje koncepciu rozvoja obrany krajiny až do roku 2024 s dôrazom na Ozbrojené sily (OS) SR.

slovakia

left justify in out

Dokument pomenováva príčiny a dôsledky zastavenia transformácie ozbrojených síl a upozorňuje na riziká prehlbovania krízovej situácie v obrane štátu. Zároveň predkladá návrhy riešenia tohto stavu.

V oblasti vojenského personálu napríklad poukazuje na zastavenie kariérneho rast vojakov či starnutie vojenského personálu. V oblasti výzbroje a techniky sa podľa dokumentu v minulosti nezrealizoval ani jeden väčší projekt na obmenu hlavných druhov výzbroje a techniky. Dôsledkom toho je viac ako 70 percent pozemnej výzbroje a techniky po svojej životnosti. Dokument hovorí aj o možnostiach doplnenia a obmeny vojenskej techniky. Rezort obrany chce napríklad zefektívniť chod akciových spoločností a štátneho podniku, ktoré spravuje.

Na programe 65. schôdze je aj bezodplatný prevod dvoch prebytočných vojenských objektov. Po novom by sa mali dostať do vlastníctva miest, v ktorých katastri sa nachádzajú. Celková hodnota tohto majetku je viac ako 9 miliónov eur. Prvým objektom je Tankodróm Bystrička, ktorý sa nachádza v katastrálnom území mesta Martin. Druhým objektom sú Dukelské kasárne Poprad.

Ministri sa dnes budú taktiež zaoberať novelou zákona o uznávaní odborných kvalifikácií. Tá má umožniť osobám, ktorým bol udelený azyl alebo poskytnutá doplnková ochrana, a ktorí odišli zo štátu pôvodu bez dokladov o dosiahnutom vzdelaní, aby mali prístup k posúdeniu a overeniu svojho predchádzajúceho vzdelávania.

O posúdenie a overenie vzdelania budú musieť požiadať na základe písomnej žiadosti, v ktorej uvedú okrem svojich identifikačných údajov aj podstatné informácie týkajúce sa svojho vzdelania. Ministerstvo školstva žiadosť posúdi a podľa úrovne vzdelania uvádzanej žiadateľom určí príslušnú školu, ktorá uskutoční skúšku na overenie vzdelania žiadateľa s medzinárodnou ochranou.

Žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP) z eurofondov na zamestnávanie mladých ľudí do 29 rokov niekoľkonásobne prevýšili možnosti dvoch uzatvorených výziev. Vyplýva to z priebežnej správy ministerstva hospodárstva o plnení programu zameraného na zintenzívnenie podpory malých a stredných podnikov a na podporu zamestnávania mladých ľudí, ktorú má dnes prerokovať kabinet.

"Vychádzajúc z celkovej výšky žiadaného NFP, počtu pracovných miest deklarovaných v projektoch, ako aj výšky alokovaných finančných prostriedkov v oboch výzvach, je možné predpokladať, že úspešné projekty by mohli vytvoriť spolu viac ako 1500 pracovných miest. To je o 30 % viac ako predpokladaná hodnota, pri uplatnení celého objemu realokovaných prostriedkov určených na podporu malých a stredných podnikov a zamestnanosti mladých ľudí," uvádza v správe rezort hospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies