Na priznanie a zaplatenie dane z firemných vozidiel ostávajú dva týždne

NETKY.SK • 19 Január 2016, 14:23 • 2 min
Na priznanie a zaplatenie dane z firemných vozidiel ostávajú dva týždne

BRATISLAVA – Na podanie daňového priznania a zaplatenie dane z motorových vozidiel ostávajú firmám ešte dva týždne.

slovakia

left justify in out

Daň sa platí na nové číslo účtu, ktoré si každý daňovník musí vygenerovať sám.

 

"Daňovník v tomto roku už nepodáva priznanie podľa miesta evidencie vozidla. Pokiaľ sú autá evidované vo viacerých krajoch, fyzické osoby podávajú priznanie podľa trvalého pobytu a právnické podľa svojho sídla. Najväčšie daňové subjekty majú určený daňový úrad na Radlinského ulici v Bratislave," upozornila hovorkyňa finančnej správy (FS) Patrícia Macíková.

 

Ročné sadzby sú už na rozdiel od minulého roka, keď sa platili v jednotlivých krajoch rôzne, jednotné pre celé Slovensko. Napríklad za vozidlo s objemom nad 900 do 1200 cm3 je ročná sadzba dane 80 eur, nad 1200 do 1500 cm3 je 115 eur a od 1500 do 2000 cm3 základná sadzba je 148 eur. Za staršie vozidlá sa základná sadzba zvyšuje a za novšie znižuje.

 

"Základnú sadzbu si pri novších vozidlách podnikatelia môžu znížiť, a to o 25 % počas prvých 36 kalendárnych mesiacov, počnúc mesiacom prvej evidencie vozidla, o 20 % počas nasledujúcich 36 kalendárnych mesiacov a o 15 % počas nasledujúcich ďalších 36 kalendárnych mesiacov," upozornila hovorkyňa FS. Počas nasledujúcich mesiacov sa už sadzba zvyšuje, a to počas ďalších 12 kalendárnych mesiacov o 10 % a o 20 % u tých vozidiel, ktoré majú viac ako 156 kalendárnych mesiacov, vrátane mesiaca prvej evidencie vozidla.

 

Novinkou tiež je, že daň sa platí nielen za autá kategórie M, N alebo O, ale už aj kategórie L, kde patria napríklad aj elektroskútre, motocykle, trojkolky, štvorkolky, ak sa používajú na podnikanie.

 

Po novom sa daň z motorových vozidiel platí na každom daňovom úrade v každom kraji už na jedno rovnaké predčíslie 501163. IBAN je tvorený z tohto predčíslia, zo základného účtu daňového subjektu (OÚD) a kódu štátnej pokladnice. Daňový subjekt si ho musí vygenerovať sám. Pomôcku nájde na portáli FS v časti Platenie daní. Finančná správa predĺžila fungovanie call centra na telefónnom čísle 048/431 72 22, a to od 8. do 17. hodiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies