Na oslavy do Moskvy príde šéf francúzskej diplomacie Fabius

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 18:04 • 2 min
Na oslavy do Moskvy príde šéf francúzskej diplomacie Fabius

PARÍŽ - Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius bude zastupovať Paríž na sobotňajších ruských oslavách 70. výročia porážky fašizmu v Moskve, no nebude prítomný na očakávanej vojenskej prehliadke.

slovakia

left justify in out

Fabius v stredajšom rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1 potvrdil, že položí veniec na hrob neznámeho vojaka a "potom pôjde do Kremľa". Podľa jeho slov bude prezident Francois Hollande v danom čase na Kube. Na margo bojkotu mnohých lídrov západných krajín uviedol, že "Rusi stratili desiatky miliónov ľudí a história sa nemení", cituje ho agentúra AFP.

 

Účasť na moskovských oslavách, ktorým bude dominovať očakávaná veľkolepá vojenská prehliadka na Červenom námestí, prisľúbilo približne 25 spomedzi takmer 70 pozvaných medzinárodných lídrov vrátane najvyšších predstaviteľov Kuby, Číny, Indie, Vietnamu či Srbska. Naopak, lídri členských krajín EÚ pozvanie na sobotný program odmietli. Dôvodom je vlaňajšia anexia ukrajinského polostrova Krym Ruskom a prebiehajúci konflikt na východe Ukrajiny. Do ruskej metropoly spomedzi lídrov krajín EÚ zavíta grécky premiér Aléxis Tsípras, český prezident Miloš Zeman a slovenský premiér Robert Fico. Poslední dvaja sa však prehliadke vyhnú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies