Na obec Dobrá nad Ondavou spomínali rodáci počas odpustovej slávnosti

NETKY.SK • 11 Október 2010, 07:21 • 2 min
Na obec Dobrá nad Ondavou spomínali rodáci počas odpustovej slávnosti

Na obec Dobrá nad Ondavou spomínali rodáci počas odpustovej slávnosti

slovakia

left justify in out

img

Do rekreačnej oblasti Domaša - Dobrá dnes zavítali takmer dve stovky veriacich, aby si omšou v prírodnom prostredí pripomenuli odpustovú slávnosť, ktorá sa tu v minulosti pravidelne konala v niekdajšom rímskokatolíckom kostole sv. Františka z Assisi. Chrám sa pri výstavbe vodného diela Veľká Domaša musel zbúrať, z geografickej mapy zmizla natrvalo v 60. rokoch 20. storočia aj obec Dobrá nad Ondavou.
Na Domašu sa vysídlenci roztrúsení po celom území Slovenska vracajú za odpustovými slávnosťami pravidelne. Zo šiestich zaplavených obcí sa na brehoch Domaše zachovali tri pôvodné kostoly, a to pri Novej Kelči, na Trepci a Valkove. "Spomienky na dobriansky kostol, školu, ktorú som v obci navštevovala, sú nezabudnuteľné a stále veľmi živé," uviedla pre TASR Alžbeta Chomová, ktorá býva v súčasnosti v Prešove. Dodala, že na slávnosti sa okrem pôvodných obyvateľov, zúčastňujú každoročne s obľubou aj miestni chatári.
"Sú to zaujímavé a emotívne stretnutia, aj keď je nás už pomenej, stále sa chceme vracať k našim pretrhnutým koreňom," povedal Jozef Baník, ktorý sa z Dobrej nad Ondavou presťahoval v 60. rokoch 20. storočia do neďalekých Benkoviec. Podľa jeho slov žilo v jeho rodnej obci pred jej zánikom viac ako 800 ľudí. "S nositeľmi priezviska Baník a Baníková ste sa mohli stretnúť až v 18 domácnostiach," dodal miestny rodák.
Vodná nádrž Domaša sa budovala v rokoch 1962 až 1967. V dôsledku výstavby následne zanikli dediny Dobrá nad Ondavou, Kelča, Petejovce, Trepec, Veľká Domaša a Valkov. Z nich sa vysťahovalo viac ako 700 domácností. Dobrá nad Ondavou prestala formálne existovať v roku 1965 uznesením Okresného národného výboru v Michalovciach.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies