Na Novom Zélande zomrel posledný z pilotov vojnovej misie RAF "Dambuster"

NETKY.SK • 4 August 2015, 09:21 • 2 min
Na Novom Zélande zomrel posledný z pilotov vojnovej misie RAF "Dambuster"

WELLINGTON - V dejinách britského Kráľovského letectva (RAF) sú ako najvýznamnejšie vnímané dve akcie - bitka o Britániu a nálet na nemecké priehrady Möhne, Eder a Sorpe, tzv. Dam Buster Raid. Posledný z pilotov misie "Dambuster", ktorí počas druhej svetovej vojny ničili priehrady v Porúrí, zomrel dnes na Novom Zélande vo veku 96 rokov, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Veliteľa letky Lesa Munroa zradilo choré srdce, uviedlo novozélandské združenie bývalých pilotov bombardovacích lietadiel RAF. Novozélandský premiér John Key nazval Munroa "výnimočným mužom, ktorý viedol výnimočný život," oznámila spravodajská webová stránka Stuff.co.nz.

 

John Leslie (Les) Munro bol pilotom 617. letky RAF, vytvorenej špeciálne pre misiu, ktorá mala v máji 1943 zhodiť na priehrady v priemyselnom srdci Nemecka tzv. "skákajúce bomby".

 

Bomby prerazili dve priehrady v Porúrí, hoci Munroovo lietadlo Lancaster poškodila pred dosiahnutím cieľov protilietadlová paľba a musel sa vrátiť.

 

V marci Munro, ktorý bol jedným z dvoch Novozélanďanov v uvedenej misii, ponúkol na predaj svoje vojnové medaily, aby pomohol financovať údržbu londýnskeho pamätníka postaveného na počesť svojich padlých spolubojovníkov. Tú napokon zaplatil britský podnikateľ lord Ashcroft a Munro preto venoval svoje medaily Múzeu dopravy a technológie v Aucklande.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies