Na multilaterálnych rokovaniach o riešení konfliktu v Sýrii sa zúčastní aj Irán

NETKY.SK • 28 Október 2015, 12:42 • 2 min
Na multilaterálnych rokovaniach o riešení konfliktu v Sýrii sa zúčastní aj Irán

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že vo štvrtok a v piatok sa vo Viedni uskutočnia dve schôdzky venované situácii v Sýrii. Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruský rezort diplomacie spresnila, že vo štvrtok sa bude konať zasadnutie "ministerskej štvorky", na ktorom sa zúčastnia predstavitelia Ruska, USA, Saudskej Arábie a Turecka.

slovakia

left justify in out

Na piatok je naplánovaná schôdzka vo väčšom formáte. Nad zoznamom jej účastníkov sa ešte pracuje, uviedol pre RIA Novosti ruský diplomatický zdroj. Predtým sa objavili informácie, že na rokovania by mohli byť prizvaní diplomati z krajín ako Irán, Libanon a Egypt. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že Moskva je za to, aby boli na rokovania o urovnaní konfliktu v Sýrii prizvané všetky krajiny, ktoré sú schopné prispieť k riešeniu tamojšej situácie a k boju s teroristickými a extrémistickými organizáciami.

 

Ako s odvolaním sa na hovorkyňu iránskeho ministerstva zahraničných vecí Marzíu Afchamovú oznámila agentúra ISNA, Irán na multilaterálnych rokovaniach vo Viedni bude zastupovať minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf spolu so svojimi námestníkmi Hosejnom Amírom Abdollahjánom, Abbásom Araghčím a Madžídom Tachtom Ravančím. Agentúry upozorňujú, že to bude prvýkrát, čo sa Irán - hlavný podporovateľ režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada - zúčastní na medzinárodnej schôdzke venovanej tomuto konfliktu. Účasť iránskych predstaviteľov na schôdzke vo Viedni bol dnes aj jednou z tém telefonického rozhovoru ministrov zahraničných vecí Iránku a Ruska Mohammada Džaváda Zarífa a Sergeja Lavrova.

 

Islamská republika vyslala do Sýrie vojenských poradcov, zatiaľ čo Rusko tam od konca septembra cielenými náletmi podporuje ofenzívu vládnej armády proti povstalcom. Teherán i Moskva zhodne tvrdia, že v Sýrii bojujú proti militantom z extrémistickej organizácie Islamský štát, ale iné povstalecké zoskupenia hovoria, že terčmi ruských náletov sú aj ich pozície. Teherán brojí za diplomatické riešenie konfliktu v Sýrii, kde od vypuknutia občianskej vojny v roku 2011 prišlo o život už vyše 250.000 ľudí. Najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí však iránskym diplomatom zakázal rokovať s predstaviteľmi USA - výnimkou sú len rokovania o iránskom jadrovom programe. Ozbrojený konflikt v Sýrii vypukol v roku 2011. Vládna armáda v ňom bojuje proti rôznym povstaleckým jednotkám, z ktorých najaktívnejšie sú v posledných mesiacoch oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát a frontu an-Nusra, napojeného na sieť al-Káida.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies