Na Kostarike objavili nový druh priehľadnej žaby

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 15:08 • 2 min
Na Kostarike objavili nový druh priehľadnej žaby

SAN JOSÉ - Medzinárodný tím vedcov objavil na východe Kostariky nový druh žaby z čeľade Centrolenidae, ktorej príslušníci sa vyznačujú priehľadnou pokožkou v brušnej časti tela. Týmto žabám je tak pri pohľade zospodu vidno všetky vnútorné orgány.

slovakia

left justify in out

Herpetológovia Brian Kubicki, Stanley Salazar a Robert Puschendorf dali novému druhu názov Hyalinobatrachium dianae. Popísali ho na základe šiestich jedincov, ktoré odchytili na troch lokalitách v pohorí Cordillera de Talamanca v nadmorskej výške od 400 do 900 metrov. Žaba dorastá do dĺžky iba 2,5 centimetra, má zelené sfarbenie a výrazné čiernobiele oči. Ide už o štrnásty popísaný druh spomínanej čeľade Centrolenidae s výskytom v Kostarike, avšak prvý od roku 1973. Od ostatných zástupcov rodu Hyalinobatrachium sa líši predovšetkým jedinečným volaním, ktoré pripomína skôr hmyz. Podľa Kubického je práve toto dôvod, prečo ho vedci neobjavili skôr.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies