Na horách sa ochladilo, snehová pokrývka je vo všeobecnosti stabilná

NETKY.SK • 29 December 2015, 08:59 • 2 min
Na horách sa ochladilo, snehová pokrývka je vo všeobecnosti stabilná

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách pretrváva v najvyšších polohách, nad 1900 metrov nad morom, malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Hrozba lavínových zosuvov je možná len pri veľkom dodatočnom zaťažení v najvyšších polohách, od 1900 metrov. "Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské, severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele môžu vyskytovať nestabilné vrstvy starého snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva však na najbližšie dni zotrváva," uviedol s tým, že na väčšine miest je snehová pokrývka dobre spevnená a tvrdá.

 

Dnes ráno bolo na horách inverzné počasie. V stredných polohách bolo zamračené a hmlisto, v najvyšších jasno. Ochladilo sa, teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 9 stupňov do mínus 1 stupňa Celzia. Vietor sa utíšil a na hrebeňoch fúkal čerstvý severák do 25 kilometrov za hodinu.

 

Výška snehovej pokrývky je podpriemerná a veľmi nerovnomerná. Najmä na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 centimetrov snehu. V stredných polohách je do 15 centimetrov premrznutého až ľadového snehu. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje približne od nadmorskej výšky 1800 metrov. Povrch snehu je tvrdý až ľadový, na severe sa vyskytuje preberajúca sa kôra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies