Na hlavné protestné zhromaždenie v Prahe prišli len stovky odborárov

NETKY.SK • 9 December 2010, 08:13 • 2 min
Na hlavné protestné zhromaždenie v Prahe prišli len stovky odborárov

Na hlavné protestné zhromaždenie v Prahe prišli len stovky odborárov

slovakia

left justify in out

img

Len asi 1000 až 1200 odborárov prišlo včera na protestné zhromaždenie na Palackého námestie v Prahe. Podľa odborovej centrály sa včera do celoštátneho štrajku proti vládnej politike škrtov a znižovania miezd v štátnom a verejnom sektore zapojilo až 100.000 zamestnancov a rovnaký počet štrajk podporil.  Protestné zhromaždenia sa včera konali okrem Prahy aj v ďalších 20 krajských a veľkých okresných mestách.
„Nechápeme, prečo sa súčasná vláda vydala len cestou škrtov za každú cenu, a rozhodla sa, že neustúpi ani o piaď. Rokovanie s vládou bolo ako rokovanie s hluchým, ktorý nenačúval argumentom. Vláda nebola ochotná pristúpiť na prijateľný kompromis,“ konštatovali odborári na zhromaždení vo výzve adresovanej vláde, poslancom a senátorom.
Odbory odmietajú najmä zámer vlády znížiť platy zamestnancov štátnej a verejnej sféry v roku 2011 o 10 percent. Argumentujú tým, že vláda sa nesnaží zvyšovať príjmy rozpočtu, ale rieši znižovanie deficitu na úkor zamestnancov, ktorí majú už aj dnes nízke platy.
Štrajk prebieha od rána na stovkách českých škôl, na úradoch, knižniciach a múzeách, v niektorých divadlách a v krajských a fakultných nemocniciach, kde prijímajú iba akútne prípady. Štrajk ochromil aj činnosť niektorých krajských úradov, súdov, štátnych zastupiteľstiev a katastrálnych úradov, kde prácu prerušili administratívne sily. Najväčšiu podporu má štrajk na Morave. V hlavnom meste však obyvatelia štrajk prakticky nepocítili.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies