Na Filipínach sa prebudila najaktívnejšia sopka Mayon, evakuovali tisíce ľudí

NETKY.SK • 14 Január 2018, 20:00 • 2 min
Na Filipínach sa prebudila najaktívnejšia sopka Mayon, evakuovali tisíce ľudí

MANILA - Filipínske úrady evakuovali tisíce ľudí z okolia sopky Mayon, ktorá cez víkend začala chrliť popol a paru. Vulkanológovia pritom varujú pred rizikom "nebezpečnej erupcie" v priebehu niekoľkých dní až týždňov, informovala v nedeľu agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zvýšená aktivita 2460 metrov vysokej sopky sa začala prejavovať už v sobotu. Okrem chrlenia popola a pary zaznamenali i vytekanie lávy z krátera. Do núdzových príbytkov bolo evakuovaných takmer 1000 rodín žijúcich v dedinách nachádzajúcich sa v ohrozenej zóne v okruhu sedem kilometrov.

 

Mayon sa nachádza v provincii Albay na severozápade Filipín, približne 340 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Manila. Vulkán sa kvôli svojmu klasickému kužeľovitému tvaru stal vyhľadávanou turistickou atrakciou. V priebehu posledných 500 rokov na ňom zaznamenali asi 50 erupcií, naposledy pred štyrmi rokmi. V máji 2013 tam náhla erupcia sopečného popola usmrtila piatich horolezcov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies