Na cestách už musia mať ŠPZ i vozidlá, ktoré ich doteraz nepotrebovali

NETKY.SK • 2 Január 2013, 08:38 • 2 min
Na cestách už musia mať ŠPZ i vozidlá, ktoré ich doteraz nepotrebovali

Na cestách už musia mať ŠPZ i vozidlá, ktoré ich doteraz nepotrebovali - Radíme Od 1. januára 2013 sa prevádzka vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách riadi novými pravidlami.

slovakia

left justify in out

imgOd 1. januára 2013 sa prevádzka vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách riadi novými pravidlami. Zmeny v zákone sa týkajú vozov a strojov, ktoré doteraz nebolo potrebné prihlásiť do evidencie vozidiel.
      Ten, kto chce na ceste využívať vozidlá, pri ktorých dosiaľ postačovalo platné technické osvedčenie, musí po novom požiadať príslušný obvodný úrad dopravy o vydanie osvedčenia o evidencii časť II. "Do kategórie týchto vozidiel patria motocykle, štvorkolky, osobné a nákladné motorové vozidlá, prípojné vozidlá, traktory, pásové traktory, prípojné vozidlá za traktory, pracovné stroje samohybné, pracovné stroje nesené a snežné skútre," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová a pripomenula, že sa nová povinnosť týka len tých vozidiel, ktoré majú prekonať akýkoľvek úsek na označenej pozemnej komunikácii.
      Po vydaní osvedčenia o evidencii časť II. na obvodnom úrade dopravy musí vlastník vozidla požiadať príslušný dopravný inšpektorát o prihlásenie vozidla do evidencie a vydanie tabuľky s evidenčným číslom.
      Ako uviedla Baloghová, zmena sa netýka malých motocyklov, ktoré boli vyrobené pred 1. januárom 2000. "Pre tieto malé motocykle a mopedy, ktorých rýchlosť nepresiahne 45 km/h, sa povinnosť zaevidovania odkladá o desať rokov, čiže tieto malé vozidlá možno prevádzkovať na cestách tak ako doteraz až do 31. decembra 2022."
      Zmeny sa netýkajú ani pracovných strojov kategórie PS používaných v poľnohospodárstve. "Tie je možné používať na cestách podľa pôvodných predpisov do 31. decembra 2016," uviedla Baloghová. Dodala, že ostatné pracovné stroje, ktoré sa používajú napríklad pri poruchách vodovodov, plynovodov, elektrických káblov a iných opravách ciest musia byť zaevidované.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies