MZ chce novú nemocnicu v Bratislave, poradcovi zaplatia 900-tisíc!

NETKY.SK • 28 Október 2013, 13:38 • 2 min
MZ chce novú nemocnicu v Bratislave, poradcovi zaplatia 900-tisíc!

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) ide hľadať poradcu pre projekt novej univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorá by mohla byť realitou už v roku 2016.

slovakia

left justify in out

Rezort vyčíslil jeho služby na 900 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Vybrať ho chce ešte tento rok, najneskôr však do konca januára 2014. Jeho úlohou bude pripraviť kompletnú štúdiu uskutočniteľnosti výstavby novej nemocnice, ktorá sa bude skladať z technickej, finančnoekonomickej a právnej časti, následne po príprave štúdie bude poskytovať i poradenské služby.

Ako uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) MZ Ivan Poprocký, v súčasnosti majú zadefinované základné rámce projektu, ministerstvo však potrebuje súčinnosť s externým okolím, ktoré dodá potrebné know-how na to, aby štúdia mala všetky potrebné parametre pre PPP projekty. Výstavba nemocnice sa má totiž uskutočniť formou verejno-súkromného partnerstva, keďže štát nemá potrebných 250 mil. eur na nové, moderné zdravotnícke zariadenie pre hlavné mesto. Samotný investor by myl byť vybraný do konca budúceho roka. V jeho réžii má byť výstavba nemocnice a jej následná prevádzka. Vlastníkom zariadenia by však mal byť štát, ktorý bude garantovať dlhodobú zmluvu so zdravotnou poisťovňou. 

Podľa Poprockého je pri PPP projekte dôležité, aby sa správne definovala úloha štátu a súkromného investora. Ako nie práve najlepší príklad verejno-súkromného partnerstva uvádza Veľkú Britániu, kde takouto formou postavili stovku zdravotníckych zariadení. Ako vysvetlil, súkromný partner mal za úlohu výstavbu nemocnice a prevádzku neklinických častí ako upratovanie, pranie, varenie a štátu zostala oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti. Takéto rozdelenie malo brániť investíciám do nových technológií a liečebných postupov, keďže súkromník nemal záujem robiť zmeny v nemocnici, ktoré by mu priniesli dodatočné náklady. V prípade Bratislavy by sa tak celá prevádzka ponechala na súkromníkovi. "Aby aj súkromný aj verejný partner mali rovnaký záujem a to ten, že chcú vnášať do tej nemocnice aj po viacerých rokoch všetky nové moderné technológie a trendy," uviedol riaditeľ IZP. 

Poprocký pripúšťa aj možnosť, že o takýto typ projektu nebude zo strany súkromného sektora záujem. Podľa neho aj keby sa investor nenašiel, peniaze, ktoré zaplatia za štúdiu nebudú zbytočne vyhodené. "Závery štúdie budú použiteľné aj pri akomkoľvek inom spôsobe financovania výstavby tejto nemocnice," uviedol Poprocký. 

Rezort predpokladá, že s výstavbou nemocnice by sa mohlo začať v roku 2015, stavebné práce odhaduje na 18 mesiacov. Jej životnosť rátajú na 30 až 40 rokov. Nová nemocnica je plánovaná v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke s predpokladaným počtom lôžok 775 a 40 tis. hospitalizáciami ročne. "Táto nemocnica by mala dosahovať omnoho vyššie parametre produktivity, ako sú súčasné najproduktívnejšie nemocnice na Slovensku," uviedol Poprocký s tým, že produktivita by oproti nim mala byť vyššia o 30 percent. Typ nemocnice, ktorý sa plánuje v hlavnom meste SR, má byť prvým v regióne strednej a východnej Európy. Po jej dokončení by sa mali uzatvoriť niektoré už nevyhovujúce budovy Univerzitnej nemocnice Bratislava. Odpoveď na otázku, ktoré konkrétne, má dať práve štúdia. V minulosti sa hovorilo o Mickiewiczovej a Kramároch. 

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedPark, ktorý bude pokrývať okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti aj vedu, výskum a vzdelávanie. Jeho súčasťou totiž bude aj biomedicínsky vedecký park a Lekárska a Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského, ktoré sa majú nachádzať v areáli Slovenskej akadémie vied s fyzickým prepojením na novú nemocnicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies