Muži, ktorí majú hlavu v oblakoch žijú aj na Šariši

NETKY.SK • 16 Jún 2013, 10:01 • 2 min
Muži, ktorí majú hlavu v oblakoch žijú aj na Šariši

PREŠOV – Pod názvom Spomienky pilotov a parašutistov aeroklubu Prešov vyšla publikácia, ktorá na 384 stranách mapuje históriu a osudy ľudí, "ktorí majú hlavu v oblakoch". Kniha zachytáva obdobie rokov 1938 – 2000. Obsahuje 91 príbehov žijúcich aj nežijúcich členov prešovského aeroklubu, ktoré napísali o sebe a svojich priateľoch šesťdesiati zanietenci lietania. Knihu zostavil Viliam Zbiňovský s Jánom Eštokom, ktorí do nej vybrali 750 fotografií a Zbiňovský ju ozvláštnil aj vlastnými kresbami a karikatúrami. Publikáciu pokrstili v sobotu na letisku v Nižnej Šebastovej v areáli Aeroklubu Prešov.

slovakia

left justify in out

Cez spomínanie pilotov a parašutistov sa čitateľ dozvie o začiatkoch lietania v okolí Prešova. Prvé stroje sa vznášali nad Prachárňou, Delňou, krúžili ponad vrch Lisá Stráž, až po roku 1950 sa začalo lietať v Prešove. Zbiňovský uviedol, že sa im podarilo získať z rodinných albumov okolo 1 500 fotografií, z ktorých sa na stránky knižky dostala iba polovica. Informácie čerpali z dokumentov, leteckých denníkov a rozprávania ľudí. Publikácia zachytáva históriu bezmotorového i motorového lietania, športového i vojenského letectva, parašutizmu, závesného lietania aj leteckého modelárstva. Do knihy sa dostali aj vojenskí piloti, ktorí zachytili vznik a históriu vrtuľníkovej základne v Prešove. Šťavu knihe dali aj dramatické príbehy z posledného obdobia zo záchranných akcií pri povodniach, lesných požiaroch ale aj pri montážnych prácach vo výškach. S myšlienkou vydať takúto knihu prišiel pred niekoľkými rokmi Mikuláš Borodáč. Tri roky trvalo zostavovateľom, kým pozbierali príbehy členov aeroklubu. Zbiňovský uviedol, že niektoré z nich sú natoľko zaujímavé, že by sa mohli stať námetom pre filmárov. Napríklad ten, ako sa pri jednom zo zoskokov ich kamarátovi otvoril padák v poslednej chvíli nad zemou. Skok prežil, ale počas letu úplne zošedivel. Alebo je tu príbeh psej parašutistky Bobiny, ktorá so svojim pánom Milanom Malíkom absolvovala 34 zoskokov. Dotiahla to až na Barandov, kde ju obsadili do filmu Váhavý strelec. Zbiňovský pridal vlastný príbeh, ako sa mu podarilo narušiť vzdušný priestor. Parašutisti mali množstvo zážitkov, kedy pristáli na mieste, kde to najmenej chceli. Kniha je dobrým svedectvom toho, že vášeň z modrej oblohy sa neraz dedí v rodine, alebo prepadne súčasne niekoľkých súrodencov. Takýmito príkladmi sú mená ak Gejza Markovič, ktorý má letca syna aj vnuka. Klan Tarasovičovcov, Sabolovcov, kde lietalo niekoľko súrodencov aj ich potomkovia. V knihe sú aj rekordéri, Ladislav Platko a Michal Olenočin vytvorili svetový rekord v skupinovom nočnom zoskoku v Tatrách. Najstarším pilotom bol Imrich Vlček, ktorý lietal už v roku 1935.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies