Imunitné preukazy v Maďarsku ponúkli slobodu i plné štadióny, niektorých ľudí však diskriminujú

NETKY.SK • 22 Jún 2021, 13:05 • 2 min
Imunitné preukazy v Maďarsku ponúkli slobodu i plné štadióny, niektorých ľudí však diskriminujú

BUDAPEŠŤ - Mnohým ľuďom poskytol imunitný preukaz pocit slobody a vo výraznej miere návrat k spôsobu života spred pandémie, no iní sa obávajú, že ich zavedenie by mohlo mať vplyv na základné práva.

slovakia

left justify in out

Desaťtisíce futbalových fanúšikov zaplavili minulý týždeň budapeštiansky Štadión Ferenca Puskása, aby mohli naživo vidieť zápasy Maďarska v základnej skupine majstrovstiev Európy proti Portugalsku i Francúzsku. Boli to vôbec prvé futbalové stretnutia v Európe po viac ako roku, na ktorých mohla byť kapacita štadióna využitá na maximum. Na tribúnach sa tlačilo takmer 60-tisíc priaznivcov, a to predovšetkým vďaka nedávno zavedeným imunitným preukazom.

 

img

Maďarsko v uplynulých mesiacoch uskutočnilo jednu z najúspešnejších vakcinačných kampaní na európskom kontinente, čo v súvislosti s futbalovými majstrovstvami Európy spôsobilo, že ako jediná z desiatky hostiteľských krajín šampionátu nezredukovalo kapacitu štadióna pomenovaného po najslávnejšom futbalistovi maďarských dejín.

 

Prečítajte si: Láme Orbán EÚ cez koleno? Tentokrát prišiel s myšlienkou obmedziť právomoci europarlamentu!

Imunitné preukazy sú potvrdením, že fanúšik prichádzajúci na zápas dostal najmenej jednu dávku očkovacej látky alebo sa predtým zotavil z ochorenia COVID-19. Držiteľ takejto karty môže okrem športových podujatí navštíviť kiná či divadlá, zavítať na koncert, ubytovať sa v hoteloch či stravovať sa v interiérových priestoroch reštaurácií.

Mnohým ľuďom poskytol imunitný preukaz pocit slobody a vo výraznej miere návrat k spôsobu života spred pandémie, no iní sa obávajú, že ich zavedenie by mohlo mať vplyv na základné práva. „V spoločnosti vládla veľká obava z možnej diskriminácie, keďže sa rozlišuje medzi ľuďmi, ktorí majú takýto preukaz, a tými, ktorí ho nemajú,“ povedal Dávid Vig z organizácie Amnesty International Hungary.

V čase, keď meškali dodávky vakcín zakontrahovaných Európskou úniou, nakúpilo Maďarskom očkovacie látky z Ruska a Číny. Vďaka tomu zaznamenali v krajine druhú najvyššiu zaočkovanosť spomedzi všetkých členských štátov EÚ. Lepšia bola akurát Malta.

Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb už v Maďarsku dostalo aspoň jednu dávku vakcíny 66 % dospelých. Podľa vládnych štatistík však stále existujú asi dva milióny osôb, ktoré ešte nezaočkovali. Tí navyše nemajú také možnosti ako držitelia spomenutých imunitných preukazov. Amnesty International Hungary upozorňuje, že niektorí, ako napríklad ženy vo vysokom štádiu tehotenstva alebo osoby s chronickým ochorením, sa nemohli dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov, a považuje to za porušenie medzinárodných štandardov v oblasti ľudských práv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies