Muž zhltol ortuť zo štyroch teplomerov, ale zabiť sa nezabil. Experti objasňujú "ortuťový" mýtus

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Muž zhltol ortuť zo štyroch teplomerov, ale zabiť sa nezabil. Experti objasňujú "ortuťový" mýtus

PRAHA - Otrava ortuťou je vzácna, napríklad mladík sa pokúsil spáchať samovraždu konzumáciou ortuti zo štyroch teplomerov, ale pretože z rozbitého teplomera otrava nehrozí, spôsobil si len zažívacie ťažkosti. Viete prečo?

slovakia

left justify in out

Nebezpečnejšie je vdychovanie vyparovania ortuti. V utorkovej tlačovej správe o tom informovalo Toxikologické informačné stredisko v Čechách, ktoré na svojej nepretržitej infolinke odpovedá asi na 200 otázok ohľadom ortuti ročne. Najčastejšie sa ľudia pýtajú práve na rozbité ortuťové teplomery.

 

Podľa odborníkov ale ani konzumácia ortuti, hoci je toxický ťažký kov, nemusí spôsobiť závažné zdravotné komplikácie.

 

Najčastejšie nehodou u detí je požitie lesklých guličiek ortuti alebo zriedkavo prehĺtnutie amalgámovej zubnej výplne. V tejto forme ale ortuť nie je vo vode rozpustná a nevstrebáva sa v tráviacom trakte, takže podľa webu blesk.cz nie je nebezpečná.

 

Ako príklad uviedli mladého muža, ktorý sa pokúsil spáchať samovraždu konzumáciou ortuti zo štyroch teplomerov, čím si spôsobil ale len zažívacie ťažkosti. Jedovaté sú hlavne výpary ortuti, ktoré vznikajú už pri izbovej teplote. "Tieto otravy dokážeme úspešne liečiť pomocou chelátotvorných antidot. Dochádza k nim však veľmi zriedkavo, antidotum vydávame približne dvakrát do roka," uviedla Daniela Pelcová z Kliniky pracovného lekárstva Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe a 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe.

 

Vdychovanie malého množstva pár ortuti sa v tele hromadí. Napríklad ak ortuť z rozbitého teplomera nie je riadne uprataná z koberca. "Po niekoľkých týždňoch až mesiacoch môže vyvolať otravu s poškodením nervového systému, ďasien a obličiek," dodala.

 

Z tela sa jed vylučuje veľmi pomaly, približne za 60 dní. Toxikologické informačné centrum pre Českú republiku funguje už viac ako 50 rokov v nepretržitej prevádzke na Klinike pracovného lekárstva Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe. Ročne vybavuje 17 000 telefonátov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies