Muž z Devecseru dostal 10 miliónov forintov za škodu po úniku kalu

NETKY.SK • 6 Október 2014, 12:15 • 2 min
Muž z Devecseru dostal 10 miliónov forintov za škodu po úniku kalu

BUDAPEŠŤ - Náhradu materiálovej škody vo výške desiatich miliónov forintov (32.345 eur) dostal 50-ročný József Konkoly z maďarského Devecseru, ktorého dom po ekologickej katastrofe 4. októbra 2010, kedy sa pretrhla hrádza odkaliska hlinikárne, museli zbúrať. Napísal to dnes denník Blikk.

slovakia

left justify in out

Konkoly je podľa Blikku prvý, a zrejme i posledný, komu hlinikáreň zaplatila. Obhajca muža Gábor Hidasi totiž uviedol, že hlinikáreň Mal Zrt. sa dostala medzičasom do likvidácie a ďalší postihnutí, ktorí vymáhajú náhradu škody, sa už náhrady asi nedočkajú.
      

Odškodnený muž pôvodne požadoval 20 miliónov forintov (64.690 eur), je však rád, že dostal aspoň časť, povedal Hidasi. Tragédia na západe krajiny pred štyrmi rokmi si vyžiadala desať obetí a viac ako 200 ľudí utrpelo zranenia. Toxický červený kal zalial mesto Kolontár, ale aj obce Devecser a Somlóvásárhely. Zničených bolo okolo 400 domov. Kal zlikvidoval celý ekosystém rieky Marcal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies