MOV vylúčil z programu OH 2020 zápasenie, Slováci sú v šoku

NETKY.SK • 12 Február 2013, 11:57 • 2 min
MOV vylúčil z programu OH 2020 zápasenie, Slováci sú v šoku

MOV vylúčil z programu OH 2020 zápasenie, Slováci sú v šoku - Ostatné športy Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok šokujúco vylúčil z programu OH 2020 zápasenie. O vyradení jedného z najstarších športov pod piatimi olympijskými kruhmi informovali s

slovakia

left justify in out

imgMedzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok šokujúco vylúčil z programu OH 2020 zápasenie.

O vyradení jedného z najstarších športov pod piatimi olympijskými kruhmi informovali spravodajské agentúry po oficiálnom verdikte výkonného výboru MOV zasadajúceho vo švajčiarskom Lausanne.

Utorňajšie rozhodnutie musí v septembri ešte schváliť valné zhromaždenie MOV v Argentíne, podľa agentúry dpa je to však len formalita. Zápasenie bolo v programe novodobých OH od roku 1896.

Podľa medializovaných správ bol horúcim "favoritom" na vyradenie spomedzi súčasných 26 športov moderný päťboj, ktorý sa na hrách objavuje od roku 1912. V nasledujúcich mesiacoch výkonný výbor MOV rozhodne o jeho náhrade, v máji v Petrohrade predstavia návrhy a definitíva padne v septembri na valnom zhromaždení v Buenos Aires.

Ako posledné športy z programu vylúčili softbal a bejzbal, ktoré mohli športoví priaznivci naposledy vidieť na OH 2008 v Pekingu. Oba športy vrátane karate, squashu, športového lezenia, športov na kolieskových korčuliach, wakeboardingu a kungfu sa uchádzajú o zaradenie do programu OH 2020.

Zápasenie kombinuje disciplíny voľný štýl a grécko-rímsky zápas. Na OH 2012 v Londýne mal 11 medailových kategórií vo voľnom štýle a sedem v grécko-rímskom zápase. Pod piatimi kruhmi zápasili ženy aj muži.

Smutná správa pre Slovákov

Prekvapenie a nesúhlas s verdiktom MOV v reakcii pre TASR vyjadril podpredseda Slovenského zápasníckeho zväzu (SZZ) František Lengyel. "Je to pre zápasenie smutná správa. Som z toho dosť prekvapený aj ja. Je to veľmi zlé. Zápasenie patrilo k neodmysliteľnej súčasti olympiád už od starovekého Grécka a potom aj v ich novodobej histórii. Aj slovenské zápasenie patrilo k tým úspešnejším zo slovenských športov, či už za čias federálu alebo v ére samostatnosti," povedal Lengyel, podľa ktorého to bude mať na slovenské zápasenie negatívny vplyv: "Pre slovenské zápasenie je to obrovské mínus. My vedieme našich mladých chlapcov v tréningu k tomu, že jednou z obrovských motivácií je šanca štartovať na olympiáde. Takto ju stratia. Potom je tu samozrejme finančný rozmer. Štát podporuje olympijské športy, a hoci my sme ešte v programe na OH 2012 v Rio de Janeiro, potom zrejme vypadneme. A to bude pre nás asi likvidačné."

SZZ je členom Medzinárodnej federácie zápasenia (FILA) aj Európskej federácie zápasenia (CELA). Na posledných OH v Londýne patrilo zápasenie k atraktívnym aj z hľadiska sledovanosti a záujmu fanúšikov. "Videl som výsledky sledovanosti a atraktivity športov z poslednej olympiády a zápasenie bolo v tomto smere pomerne vysoko. Som tak dosť zaskočený. Samozrejme, nechcem znevažovať ďalšie športy, ale viem si predstaviť iných adeptov pre MOV na vyradenie. Nás sa dokonca ani vo veľkej miere netýkajú dopingové škandály," uzavrel podpredseda SZZ.


Rozčarovaný Lohyňa

Čiastočné rozčarovanie z čerstvého rozhodnutia MOV neskrýval ani majster sveta v zápasení z Tokia 1990 a bronzový medailista z OH 1988 v Soule Jozef Lohyňa. "Na jednej strane to je to pre mňa veľké prekvapenie, pretože zápasenie patrí k najstarším olympijským športom. Na druhej strane Medzinárodná federácia zápasenia (FILA) nerobila nič preto, aby urobila atraktívnejšie pravidlá pre divákov. Sledovanosť zápasenia na olympiáde klesala a zrejme to tiež ovplyvnilo rozhodnutie MOV,"povedal pre TASR vicemajster sveta 1991 z Varny a vicemajster Európy 1989 z Ankary, ktorý má ešte v zbierke aj päť bronzových kovov z ďalších vrcholných podujatí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies