Morales pohrozil zatvorením amerického veľvyslanectva kvôli Snowdenovi

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 08:30 • 2 min
Morales pohrozil zatvorením amerického veľvyslanectva kvôli Snowdenovi

LA PAZ - Bolívijský prezident Evo Morales pohrozil uzavretím veľvyslanectva USA v La Paze v súvislosti s núteným pristátím jeho lietadla v Rakúsku. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Morales sa v utorok večer vracal do Bolívie zo summitu v Moskve, keď jeho diplomatické lietadlo donútili k medzipristátiu vo Viedni, pretože Francúzsko, Španielsko Portugalsko a Taliansko mu nepovolili prelet nad svojím územím. V rakúskej metropole musel neplánovane stráviť 14 hodín. 

Dôvodom bolo nepotvrdené podozrenie, podľa ktorého sa mal na palube Moralesovho lietadla nachádzať Edward Snowden, hľadaný Spojenými štátmi pre únik utajovaných informácií. Podľa Moralesa stojí za jeho problematickým letom Washington. 

"Nepotrebujeme americkú ambasádu," vyhlásil Morales vo štvrtok večer pred davom svojich priaznivcov v bolívijskej Cochabambe. V meste sa dnes stretnú latinskoamerickí lídri, aby po incidente prejavili solidaritu s Bolíviou. 

Morales označil nútené pristátie svojho diplomatického lietadla za urážku svojej krajiny i celej Latinskej Ameriky. Bolívijská vláda obvinila USA z pokusu o únos prezidenta a predložila oficiálnu sťažnosť OSN pre porušenie medzinárodného práva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies