Monetárna expanzia v Poľsku by mohla ohroziť zlotý

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 12:28 • 2 min
Monetárna expanzia v Poľsku by mohla ohroziť zlotý

VARŠAVA - Ďalšie uvoľňovanie monetárnej politiky poľskej centrálnej by mohlo príliš oslabiť poľskú menu a znížiť dôveru investorov. V pondelok to uviedol predstaviteľ poľskej centrálnej banky Andrzej Kazmierczak.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov sa ukázalo, že súčasná rekordne nízka úroková sadzba, ktorá je vo výške 2,75 %, je pre podporu rastu poľskej ekonomiky neefektívna. "Zníženie úrokovej sadzby zjavne ubližuje poľskej mene a ak bude pokračovať oslabovanie, môže to mať devastačné dopady na ceny dlhopisov a dôveru investorov," povedal Kazmierczak. "Ak zlotý bude pokračovať v oslabovaní, neviem si predstaviť zníženie úrokových sadzieb v júli," dodal.

Poľská centrálna banka od novembra minulého roku znížila úrokové sadzby o 200 bázických bodov s cieľom pomôcť spomaľujúcej ekonomike. Viacero analytikov očakáva, že centrálna banka v júli možno naposledy v aktuálnom cykle zníži úrokové sadzby. Podľa Kazmierczaka sa však "uvoľňovanie monetárnej politiky neodráža v hospodárskom raste krajiny". Aj ďalší predstavitelia banky už naznačili, že existuje iba malý priestor na zníženie úrokových sadzieb, a to aj v dôsledku slabnúcej meny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies