Mogheriniová: EÚ zotrváva pri politike odsúdenia ruskej anexie Krymu

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 12:45 • 2 min
Mogheriniová: EÚ zotrváva pri politike odsúdenia ruskej anexie Krymu

BRUSEL - Predstavitelia Európskej únie dali dnes najavo, že euroblok nevybočí zo svojho doterajšieho politického kurzu a neuzná nezákonnú ruskú anexiu Krymu, ku ktorej došlo pred rokom.

slovakia

left justify in out

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, ktorá predsedá dnešnému zasadaniu Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli, ešte pred začatím ministerskej schôdze dala najavo, že EÚ je znepokojená aj posilňovaním ruskej vojenskej prítomnosti na Kryme a tiež zhoršovaním situácie v oblasti ľudských práv na tomto polostrove.
     

"Európska únia neuznáva a naďalej odsudzuje tento čin porušujúci princípy medzinárodného práva," uviedla Mogheriniová.
     

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku pri pripomenutí prvého výročia anexie Krymu dodala, že EÚ je aj naďalej odhodlaná pokračovať v doterajšej politike neuznania anexie, a to aj prostredníctvom sankcií.
     

Mogheriniová spresnila, že EÚ opätovne potvrdzuje svoje hlboké znepokojenie nad pokračujúcim budovaním a posilňovaním ruskej vojenskej prítomnosti na Kryme a tiež nad zhoršovaním ľudských práv, čo sa prejavuje predovšetkým v obmedzovaní slobody slova a prenasledovaním osôb patriacich k menšinám.
     

Rada Európy vo svojej správe zo septembra 2014 upozornila, že na Kryme po jeho pričlenení k Ruskej federácii došlo k zákazu niekoľkých médií a novinári kriticky naladení voči novým pomerom sú vystavení hrozbám, domovým prehliadkam, zhabávaniu techniky a nezákonnému zadržiavaniu, pričom terčom častých útokov, únosov, prenasledovania a domových prehliadok sú aj príslušníci komunity krymských Tatárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies