Mogheriniová: EÚ podporuje vyšetrovanie použitia chemických zbraní v Sýrii

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 17:51 • 2 min
Mogheriniová: EÚ podporuje vyšetrovanie použitia chemických zbraní v Sýrii

BRUSEL - Európska únia bola o americkom útoku v Sýrii vopred informovaná, potvrdila dnes vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. EÚ bude podľa nej podporovať prácu Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), aby bolo použitie chemických zbraní vyšetrené.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mogheriniová potvrdila slová predsedu eurokomisie Jeana-Claudea Junckera, že USA sa rozhodli zaútočiť v Sýrii vzhľadom na to, že režim tamojšieho prezidenta Bašára Asada podľa nich stojí za utorňajším chemickým útokom. Páchatelia chemického útoku by podľa nej mali byť potrestaní na úrovni OSN.

 

"EÚ je presvedčená, že tento konflikt by nemal byť riešený vojensky a jej cieľom je jednotná, suverénna, územne celistvá a nezávislá Sýria," uviedla v oficiálnom stanovisku hlava únijnej diplomacie. Nádej vkladá do politického riešenia konfliktu prostredníctvom ženevských mierových rokovaní.

 

Junckerov postoj potvrdila aj Mogheriniovej hovorkyňa Maja Kočijančičová. "Pri aktuálnom režime v Sýrii nie je možný udržateľný mier," citovala Kočijančičová zo záverov pondelňajšieho zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ.

 

Mogherinovej hovorkyňa Kočijančičová sa napoludnie vyhla odpovedi na otázku, kto podľa EÚ stojí za utorňajším chemickým útokom a či Mogheriniová súhlasí s americkým útokom na sýrsku leteckú základňu.

 

Súhlas s americkým raketovým útokom dnes vyjadrili v spoločnom vyhlásení nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande.

Raketový útok na sýrsku leteckú základňu Šajrát bol podľa prezidenta USA Donalda Trumpa odvetou za utorňajší chemický útok na mesto Chán Šajchún, pri ktorom zahynulo takmer 100 civilistov. Spojené štáty pripisujú zodpovednosť za chemický útok vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies