MMF vyzval Britániu, aby podporila ekonomiku

NETKY.SK • 22 Máj 2012, 23:59 • 2 min
MMF vyzval Britániu, aby podporila ekonomiku

MMF vyzval Britániu, aby podporila ekonomiku - Svet Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval Britániu, aby podporila domácu ekonomiku. Britské hospodárstvo totiž upadlo do recesie.

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval Britániu, aby podporila domácu ekonomiku. Britské hospodárstvo totiž upadlo do recesie. Podľa šéfky MMF Christine Lagardeovej by sa malo uvažovať o pumpovaní ďalších peňazí do britskej ekonomiky. Medzi ďalšie opatrenia, ktoré zrejme budú potrebné, patrí napríklad dočasné zníženie daní alebo zníženie úrokových sadzieb, uvádza sa vo výročnej správe fondu o Británii.
      "Zotavenie ekonomiky sa, žiaľ, ešte nepresadilo a stále existujú neistoty," uviedla Lagardeová. Nezamestnanosť je vysoká a navyše dlhová kríza eurozóny ohrozuje pokrok, ktorý Británia urobila smerom k zotaveniu. Podľa MMF sú riziká ohrozujúce britskú ekonomiku veľké. Fond však ocenil program vlády na konsolidáciu verejných financií.
      Britské hospodárstvo upadlo v 1. štvrťroku 2012 opäť do recesie. Hrubý domáci produkt (HDP) tretej najväčšej ekonomiky Európskej únie (EÚ) klesol medzikvartálne o 0,2 %.
      Britská centrálna banka (BoE) ponecháva svoj kľúčový úrok na rekordnom minime 0,5 %. V priebehu uplynulého 3,5 roka prostredníctvom takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania napumpovala do ekonomiky 325 miliárd GBP (takmer 402 miliárd eur).
      Prekvapením bola dnešná správa o inflácii, ktorá ukázala, že jej tempo výrazne spomalilo. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v apríli kleslo na 3 % z 3,5 % v marci, informoval britský štatistický úrad. Inflácia je tak najnižšia od roku 2010. Ekonómovia počítali s jej poklesom na 3,1 %. Ešte na začiatku roka sa medziročná miera inflácie v Británii pohybovala nad 4 %.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies