Mladý aktivista už štyri roky zbiera odpad v okolí sedla Príslop

NETKY.SK • 31 Júl 2023, 19:00 • 2 min
Mladý aktivista už štyri roky zbiera odpad v okolí sedla Príslop

Oravský Podzámok-To, v akom prostredí žijeme, vieme ovplyvniť aj sami. Často stačí len priložiť ruku k dielu

slovakia

left justify in out

Otázka kvality životného prostredia sa dostáva do popredia čoraz viac. O ekológii sa hovorí takmer na dennej báze. Informujú o nej médiá, politici a rezonuje aj vo verejnosti. To, ako bude naše okolie vyzerať, máme často vo svojich rukách. Dobré zvyky, ako boli susedské brigády či výlety školákov, ktorých cieľom bolo vyčistiť "svoj areál" alebo ulicu či park na námestí, pretrvávajú v mnohých dedinách či mestách dodnes. Často si stačí vyhrnúť rukávy, zobrať do ruky motyku či hrable a predzáhradky razom ožijú. Starostlivosť o životné prostredie vídať najmä počas aprílového Dňa Zeme. Nezvyčajné je, keď sa niekto z vlastného presvedčenia rozhodne pomáhať prírode aj po iné dni. Tak, ako mladý študent z okresu Dolný Kubín. 

 

Študent Andrej Zjavka z Oravského Podzámku už takmer štyri roky bezodplatne zbiera odpad v okolí sedla Príslop, ktoré tvorí hranicu okresov Dolný Kubín a Námestovo. Likviduje tamojšie čierne skládky, čistí odpočívadlo pri frekventovanej ceste i neďaleký les. Hovorí, že mnohokrát o kvalite a čistote životného prostredia len rozprávame, no je nutné robiť aj reálne kroky a zmeniť naše myslenie.

 

Mladý ekologický aktivista vyzbieral vo svojom okolí 432 vriec odpadu. "Bolo to z vlastnej iniciatívy, vybral som si túto lokalitu preto, lebo je to frekventované miesto, kde sa kopí odpad. Veľmi mi záleží na životnom prostredí a na našej planéte. Ľudia sú rôzni, ale verím, že do budúcnosti máme nádej, že sa situácia zmení," uviedol pre TASR.

V lokalite, kde Andrej Zjavka upratuje, našiel podľa svojich slov štyri miesta s čiernymi skládkami. Dodal, že pomáha aj obec Oravský Podzámok. Tá zabezpečuje pravidelný odvoz vriec, ktoré vyzbiera. Aktivita študenta Spojenej školy internátnej v Námestove je motiváciou aj pre ďalších jeho spolužiakov. Myšlienka sa zapáčila jeho učiteľke Miroslave Kvakovej, ktorá sa rozhodla, že ju ďalej rozvinú. Zapojili sa do projektu Mladých reportérov pre životné prostredie.

 

Aktuálne je v ňom sedem študentov námestovskej školy, na ďalší ročník evidujú ešte väčší záujem. V medzinárodnom kole s ich ekologicky ladenou reportážou získali druhé miesto. Založili tiež školský časopis s rubrikou Ekookienko, námety si žiaci pripravujú sami. Podľa učiteľky je veľká časť fotografického a písomného materiálu z ich rúk.

 

Miroslava Kvaková priblížila, že deti si vďaka týmto aktivitám začali viac uvedomovať a všímať, ako vyzerá ich okolie. "I predtým sme mali ako škola rôzne ekologické podujatia, upratovania, no teraz si študenti začali všímať čistotu svojho okolia aj v rámci svojho súkromného času," vyzdvihla učiteľka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies