Ministri vnútra a obrany krajín EÚ prvýkrát rokovali, Gajdoš presadzoval lepšiu komunikáciu v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 18:52 • 2 min
Ministri vnútra a obrany krajín EÚ prvýkrát rokovali, Gajdoš presadzoval lepšiu komunikáciu v boji proti terorizmu

BRUSEL – Za prínosné v otázke boja proti terorizmu označil dnešné spoločné stretnutie ministrov obrany a vnútra členských štátov EÚ slovenský minister obrany Peter Gajdoš. Klúčová je podľa neho rýchla výmena informácií.

slovakia

left justify in out

Slovenský minister pripomenul, že dnes bolo vôbec prvé spoločné rokovanie únijných ministrov vnútra a obrany. V boji proti terorizmu presadzoval "zdieľanie informácií a ich veľmi rýchlu výmenu, pretože iba takýmto spôsobom sa dá včas realizovať boj proti terorizmu".

 

Ministri tiež podporili rozvoj vojenských síl rýchlej reakcie, aby boli variabilnejšie a vedeli sa prispôsobiť finančným podmienkam. Do tejto kategória patria aj bojové skupiny (EU Battle Groups), ktoré fungujú už desať rokov, ale ešte nikdy neboli využité v praxi.

 

"My sme už participovali v rámci V4 plus Ukrajina na druhej bojovej skupine EÚ a my sme boli reálne pripravení na nasadenie v prípade politického rozhodnutia," vyhlásil Gajdoš dodávajúc, že na vyslanie bojových skupín chýbala politická vôľa.

 

Bojové skupiny EÚ sú silami rýchlej reakcie vybavenými a vycvičenými tak, aby ich bolo možné nasadiť na strategickú vzdialenosť do 6000 kilometrov od Bruselu. Nie sú to stále jednotky, ale fungujú na rotačnom princípe. Vlani bola pol roka v pohotovosti vyšehradská bojová skupina, do ktorej Slovensko poskytlo 536 vojakov.

 

Ministri obrany sa dnes dohodli na vylepšovaní vojenského i civilného krízového manažmentu s cieľom vybudovať Spoločné riadiace a plánovacie vojenské stredisko EÚ (MPCC). Úlohou strediska bude koordinácia a vedenie výcvikových a poradných vojenských misií Únie. Momentálne má EÚ takéto misie tri v Afrike: v Somálsku, Mali a Konžskej demokratickej republike.

 

Členské štáty tiež presadzujú rozvíjanie bezpečnostnej a obrannej spolupráce s tretími štátmi "s dôrazom na partnerské štáty, ktoré vyznávajú rovnaké hodnoty ako EÚ, dodržiavajú medzinárodné právo a sú pripravené zapojiť sa do misií a operácií EÚ". Únia chce naopak pomôcť tretím štátom, aby boli schopné krízové situácie zvládať samy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies