Ministerstvo chce pokračovať vo finančnom vzdelávaní

NETKY.SK • 11 November 2014, 11:41 • 2 min
Ministerstvo chce pokračovať vo finančnom vzdelávaní

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu plánuje pokračovať vo zvyšovaní povedomia spoločnosti o finančnej gramotnosti.

slovakia

left justify in out

Zároveň chce zvyšovať odbornú spôsobilosť pedagógov podporou kontinuálneho vzdelávanie učiteľov základných a stredných škôl v oblasti finančného vzdelávania. Vyplýva to z Aktualizovanej správy o stave vzdelávania zameraného na podporu rozvoja finančnej gramotnosti, ktorú ministerstvo školstva predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

 

Ako vyplýva z predkladacej správy, ministerstvo školstva v spolupráci s ministerstvom financií počas roka 2014 aktualizovalo obsah Národného štandardu finančnej gramotnosti. Štátny inštitút odborného vzdelávania so Štátnym pedagogickým ústavom a Medzirezortnou expertnou pracovnou skupinou pre finančnú gramotnosť spracovali tiež Metodiku pre zapracovanie a aplikáciu tém finančnej gramotnosti do školských vzdelávacích programov základných a stredných škôl. Školy zároveň podľa pedagogicko-organizačných pokynov na tento školský rok museli zapracovať Národný štandard finančnej gramotnosti do školských vzdelávacích programov. Ministerstvo tiež vydalo odporúčacie doložky na šesť rôznych publikácií podporujúcich finančné vzdelávanie. S cieľom zjednodušiť prístup učiteľom aj žiakom základných a stredných škôl k voľne dostupným publikáciám sústredili informácie o týchto publikáciách aj na Centrálnom informačnom portáli školstva.

 

Štátny pedagogický ústav uskutočnil v apríli prieskum, v ktorom zisťovali úroveň finančnej gramotnosti pedagógov a pripravenosť pedagógov zabezpečiť finančné vzdelávanie. Na prieskume sa zúčastnilo 481 učiteľov základných a stredných škôl z celého Slovenska, pričom výsledky ukázali, že sa v tejto problematike vôbec nevyzná 20,79 percenta učiteľov. Požadovanú úroveň vedomostí malo 9,36 percenta opýtaných učiteľov, iba 1,66 percenta učiteľov sa v rámci svojho vysokoškolského štúdia pripravovalo na finančné vzdelávanie. Celkovo 69,85 percenta učiteľov sa k tejto problematike nepripravovalo v žiadnej forme vzdelávania. 

 

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania zabezpečil testovanie finančnej gramotnosti aj pre 15-ročných žiakov, na ktorom sa zúčastnilo 1 059 žiakov z 231 škôl. Ústav konštatoval, že slovenskí žiaci dosiahli vo finančnej gramotnosti priemerný výkon 470 bodov, ktorý je nižší ako priemerný výkon žiakov krajín OECD, čo je 500 bodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies