Minister Juraj Blanár: Nezabúdame na hodnotu dobrého susedstva s Maďarskom, preto sa usilujeme o korektné vzťahy a rozvoj spolupráce

NETKY.SK • 7 November 2023, 16:26 • 2 min
Minister Juraj Blanár: Nezabúdame na hodnotu dobrého susedstva s Maďarskom, preto sa usilujeme o korektné vzťahy a rozvoj spolupráce

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v utorok 7. novembra 2023 v Bratislave stretol s ministrom zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska Péterom Szijjártóom. Pracovné rokovanie za účasti predsedu vlády SR Roberta Fica sa uskutočnilo pri príležitosti 16. ročníka konferencie Európske jadrové fórum.

slovakia

left justify in out

Popri aktuálnych témach európskej a zahraničnej politiky vrátane zvládania migračnej situácie či dopadoch vojny na Ukrajine, partneri diskutovali najmä o možnostiach rozvoja bilaterálnych vzťahov, posilnení ekonomických väzieb a regionálnej spolupráce.
„Slovensko-maďarské vzťahy sú komplexné a intenzívne, čo vidieť aj na našej politickej či ekonomickej spolupráci. Za ostatné roky sme vybudovali viacero úspešných projektov, ktoré priniesli praktický úžitok občanom oboch krajín. Dnes sme preto hovorili aj o ďalších plánovaných spoločných aktivitách v oblasti zahraničného obchodu, dopravnej infraštruktúry či energetiky,“ vyhlásil minister Blanár s tým, že potenciál na rozvoj spolupráce vidia obe strany aj v oblasti cestovného ruchu.

Slovensko chce pri spolupráci s Maďarskom, ako podotkol J. Blanár, aj naďalej hľadať prieniky, stavať na tom, čo obe krajiny spája, a rozvíjať konštruktívne vzťahy na základe vzájomného rešpektu. „V prípadoch, ako sú postavenie menšín či dodržiavanie zásad Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch, považujem za dôležité pokračovať v otvorenej komunikácii v rámci osvedčených formátov, akými sú napríklad zmiešané komisie,“ dodal minister Blanár.


Spoločnou témou rokovania s maďarským partnerom bola aj budúcnosť vyšehradskej spolupráce. Partneri sa zhodli, že V4 priniesla za vyše tri dekády fungovania množstvo dobrých nápadov a projektov. Slovensko chce preto, podľa ministra Blanára, ešte aktívnejšie pokračovať v spoločnom vystupovaní a koordinácii pri rôznych témach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TS MZV, Foto: FB Juraj Blanár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies