Minister financií Peter Kažimír absolvoval pracovnú cestu v Číne a Južnej Kórei

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 10:34 • 2 min
Minister financií Peter Kažimír absolvoval pracovnú cestu v Číne a Južnej Kórei

BRATISLAVA – Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) navštívil počas minulotýždňovej pracovnej cesty Čínu a Južnú Kóreu. Cieľom bolo inštitucionálnym a súkromným investorom priblížiť situáciu v Európskej únii po referende vo Veľkej Británii z pohľadu slovenského predsedníctva, preskúmať možnosti vzájomných investícií a stretnúť sa s investormi, ktorí už na Slovensku pôsobia.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informoval tlačový odbor rezortu financií, stretnutia v Pekingu a Šanghaji prebehli okrem iného s najväčšou bankou sveta – Čínskou priemyselnou a komerčnou bankou (ICBC), spoločnosťou CEFC China Energy Company, pôsobiacou v oblasti financií, energetiky a priemyslu, ale aj ratingovou agentúrou CCXI.

 

Slovenská strana prezentovala možný záujem emitovať v budúcnosti štátne dlhopisy na čínskom trhu – tzv. Panda Bonds v rámci stratégie diverzifikácie portfólia. Rokovania sa venovali aj možnosti spolupráce s ICBC v investičnom fonde CEE Fund, ktorý v rámci projektu Jedno pásmo, jedna cesta (One Belt, One Road) plánuje v regióne strednej a východnej Európy investovať do infraštruktúrnych projektov.

 

"Čínski investori prejavili aktívny záujem o prehĺbenie spolupráce a pozvali slovenskú stranu na ďalšie kolo rokovaní v Európe a Číne, aby sa maximalizoval potenciál novodobej Hodvábnej cesty, ktorej redizajn a nadviazanie na historický projekt má ambíciu zjednodušiť, zefektívniť a zvýšiť obchodné aktivity v rámci euroázijského regiónu," uviedlo ministerstvo.

 

Okrem finančných inštitúcií sa minister Kažimír stretol s predstaviteľmi spoločnosti Huawei. Hovorilo sa o možnostiach spolupráce v oblasti vedy a výskumu, e-riešeniach pre štátnu správu, súkromný sektor, ale aj vyššie územné celky. Huawei prezentoval tiež záujem o oblasť vedy a výskumu.

 

Pracovné stretnutia v hlavnom meste Južnej Kórei Soule boli s predstaviteľmi Samsung Electronics, ktorí v rámci diskusie zdôraznili dôležitosť investície na Slovensku z pohľadu prítomnosti spoločnosti na trhoch členských krajín EÚ. Predstavitelia firmy tiež hovorili so slovenskou stranou o projekte vzdelávania na slovenských školách a možnostiach presahu do ďalších oblastí.

 

Témou rozhovorov s Korea Investment Corporation a kórejskou obchodno-investičnou agentúrou KOTRA bolo predstavenie investičných možností pre kórejských inštitucionálnych a súkromných investorov, či už vo forme priamych zahraničných investícií alebo participácie v projektoch, ako je Slovenský investičný holding (SIH).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies