Minister Draxler prichádza pri voľbe riaditeľov škôl s kompromisom

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 16:04 • 2 min
Minister Draxler prichádza pri voľbe riaditeľov škôl s kompromisom

BRATISLAVA - Kompetencie miest a obcí pri voľbe riaditeľov škôl a školských zariadení sa neposilnia v takom rozsahu, ako s nimi počítal návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve.

slovakia

left justify in out

Minister školstva Juraj Draxler totiž prichádza s kompromisným riešením. Zriaďovatelia podľa jeho návrhu budú mať právo veta iba pri prvom výberovom konaní na riaditeľa školy.
     

Pôvodný návrh počítal s tým, že právo veta budú mať zriaďovatelia aj pri druhom kandidátovi navrhnutom radou školy. "Minister školstva pristúpil ku kompromisnému riešeniu. Spočíva v tom, že ak zriaďovateľ nebude spokojný s kandidátom na riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania, písomne odôvodní svoj nesúhlas rade školy a na základe tohto sa uskutoční druhé, úplne nové výberové konanie. Z neho vzíde kandidát, ktorého rada školy navrhne zriaďovateľovi, pričom tento návrh je už pre zriaďovateľa záväzný," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Právo veta pre zriaďovateľa sa tak zachováva v prvom výberovom konaní a zároveň sa ponecháva demokratické postavenie rady školy.
     

S pôvodným návrhom novely nesúhlasili školské odbory, Úrad vlády SR, ale aj Generálna prokuratúra SR. Naopak, novelu zákona v pôvodnom znení podporilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Obce a mestá sú zodpovedné za školy a školské zariadenia vo svojej pôsobnosti. V zmysle zásady, kto zodpovedá, ten musí aj riadiť a musí mať na to zodpovedajúce nástroje, teda i možnosť ovplyvňovať vymenovanie riaditeľa školy a školského zariadenia," uviedol nedávno predseda ZMOS-u Jozef Dvonč.
     

Ministerstvo školstva bude taktiež komunikovať so zriaďovateľmi o tom, ako účinnejšie využívať nástroje na kontrolu hospodárenia škôl, ktoré im už teraz dáva zákon. "Do budúca sa nebránime ani diskusiám o tom, ako účinnejšie plniť kontrolu hospodárenia škôl, čo je presne to, čo zriaďovateľov najviac zaujíma a ako odčleniť hospodárske procesy od pedagogických procesov v rámci školy," dodala Dupaľová Ksenzsighová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies