Míňame viac, ako zarábame. Platy troch štvrtín Slovákov nepokrývajú ich mesačné výdavky

NETKY.SK • 5 Október 2023, 17:30 • 2 min
Míňame viac, ako zarábame. Platy troch štvrtín Slovákov nepokrývajú ich mesačné výdavky

Slováci nemajú dostatočné príjmy na pokrytie všetkých svojich mesačných výdavkov. Vyplýva to z výsledkov jedenásteho ročníka Európskeho prieskumu platobného správania spotrebiteľov 2023, ktoré zverejnila spoločnosť Intrum, európsky poskytovateľ služieb správy a vymáhania pohľadávok.

slovakia

left justify in out

V celej Európe

Až tri štvrtiny (76 percent) spotrebiteľov na Slovensku podľa prieskumu každý mesiac minú celý svoj príjem alebo siahajú na úspory, či idú do dlhu. Len 24 percent uviedlo, že má nižšie výdavky ako príjmy.

Situácia na Slovensku zodpovedá európskemu priemeru. Najvážnejšie problémy s domácimi financiami majú Gréci (87 percent minie všetko alebo viac) a Nemci (83 percent). U tých, ktorí každý mesiac nadmerne míňajú, sa minutá suma nad príjem v priemere mesačne rovná 184 eurám, v celoeurópskom hľadisku je to 232 eur.

„Náš prieskum jednoznačne potvrdzuje, že finančná pohoda klesla v celej Európe. Väčšina domácností má vážne problémy s rozpočtom. Tri štvrtiny Slovákov minú každý mesiac buď úplne celý príjem, alebo ešte viac. To sa odzrkadľuje aj na tretinovom náraste počtu ľudí, ktorí meškajú s úhradami účtov,“ povedal Martin Musil, výkonný riaditeľ Intrum Slovakia.

Úspory už minuli

„Naše zistenia naznačujú, že ľudia berú odsúvanie platieb ako prirodzený a nevyhnutný dôsledok náročného ekonomického prostredia. Zlepšenie platobnej disciplíny a aktívne upratovanie osobných financií z obdobia koronakrízy je preč. Zvýšené úspory ľudia výrazne alebo úplne minuli a nie sú schopní ich dopĺňať pre aktuálne hospodárske podmienky,“ dodal Musil.

Európsky prieskum platobného správania spotrebiteľov pre skupinu Intrum uskutočnila spoločnosť Longitude v dvadsiatich krajinách Európy. Zber dát sa uskutočnil v období od 19. júla do 1. septembra 2023.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: Forbes, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies