Mimoriadne nebezpečný cryptojacking malvér napadol 500-tisíc počítačov za tri dni

NETKY.SK • 19 Máj 2018, 18:30 • 2 min
Mimoriadne nebezpečný cryptojacking malvér napadol 500-tisíc počítačov za tri dni

PEKING – Najnovší cryptojacking malvér dokázal infikovať a využiť výkon až pol milióna počítačov na ťažbu 133 mincí kryptomeny Monero (XMR) v hodnote približne 25.000 dolárov. Pozoruhodné však je, že mu na to stačili iba tri dni.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

O tomto škodlivom malvéri informovala spoločnosťou 360 Total Security, ktorá sa venuje antivírom a bezpečnosti počítačov. Malvér, označovaný ako WinstarNssmMiner, prináša používateľom novú výzvu, pretože je schopný ťažiť kryptomenu pomocou cudzieho počítača a zároveň spôsobiť aj jeho zrútenie.

 

img

 

Cryptojacking, čiže používanie cudzieho zariadenia na ťaženie kryptomeny bez vedomia používateľa, sa v posledných mesiacoch stal bežným javom. V tomto roku však došlo k mimoriadnemu nárastu prípadov pirátskeho ťaženia kryptomien bez vedomia majiteľov počítačov. Spoločsnoť Microsoft pred pár mesiacmi upozornila, že v období od septembra 2017 do januára 2018 bolo infikovaných škodlivým malvérom až 644.000 počítačov a zariadení. Najnovšiemu malvéru WinstarNssmMiner stačili iba tri dni na infikovanie 500.000 počítačov a zariadení.

 

img

 

Spoločnosť 360 Total Security však uviedla, že je mimoriadne prekvapujúca sofistikovanosť tohto nového malvéru. Ten okrem ťaženia kryptomeny Monero môže tiež spôsobiť zrútenie systému v počítači, keď zistí prítomnosť určitého antivírusového softvéru.

 

"Tento škodlivý softvér je veľmi ťažko odstrániteľný, pretože počítače obetí sa zrútia v momente, ako detekujú tento malvér a pokúsia sa ho odstrániť."

 

img

 

Ďalším mimoriadne zaujímavým faktom je správanie sa tohto malvéru týkajúci sa niektorých antivírov. Ak malvér WinstarNssmMiner detekuje produkty od spoločností ako Kaspersky Lab a Avast!, tak sa vôbec neaktivuje. Ostatné antivírusové programy sa ignorujú, čo má za následok ťaenie a zrútenia systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies