Mimoriadna schôdza snemovne, ktorá sa zaoberala Babišovými nahrávkami sa skončila prijatím viacerých uznesení

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 06:44 • 2 min
Mimoriadna schôdza snemovne, ktorá sa zaoberala Babišovými nahrávkami sa skončila prijatím viacerých uznesení

PRAHA - Hlasovaním o viacerých návrhoch uznesení sa dnes v Prahe skončila mimoriadna schôdza Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, ktorá sa zaoberala nahrávkami, zachytávajúcimi českého vicepremiéra a ministra financií ČR Andreja Babiša na stretnutiach s medzičasom prepusteným novinárom denníka MF DNES Marekom Přibilom.

slovakia

left justify in out

Poslanci na návrh Občianskej demokratickej strany (ODS) schválili uznesenie, v ktorom snemovňa konštatuje, že Babiš vo svojich verejných vystúpeniach opakovane klamal a zneužíval svoje médiá na kompromitáciu politických súperov. 

 

Naopak, prítomní zákonodarcovia odmietli návrh uznesenia Matěja Fichtnera (ANO), podľa ktorého okrem iného zlyhal premiér Bohuslav Sobotka pri výkonu funkcie, destabilizoval krajinu a svojím konaním vyvolal vládnu a ústavnú krízu, v dôsledku čoho ho snemovňa mala vyzvať, aby sa ihneď vzdal funkcie.

 

Poslanci však schválili ďalší návrh z dielne ODS s úpravou lídra TOP 09 Miroslava Kalouska, v ktorom snemovňa vyzýva prezidenta ČR Miloša Zemana, aby pri výkone svojej funkcie dôsledne a bez zbytočného odkladu dodržiaval Ústavu ČR.

 

Snemovňa odmietla vyzvať premiéra Bohuslava Sobotku na demisiu vlády a prezidenta Miloša Zemana, aby ju prijal. Za tento návrh z dielne hnutia Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru hlasovalo iba deväť zo 119 zákonodarcov.

 

Rovnaký subjekt nepochodil ani s návrhom, aby snemovňa pozvala prezidenta ČR Miloša Zemana so zámerom objasnenia svojich postojov k ústavnému riešeniu súčasnej vládnej krízy. Tento návrh získal podporu 36 poslancov i z radov ODS a TOP 09.

 

Väčšinou 77 hlasov poslanci na návrh českomoravských komunistov z KSČM konštatovali, že sa vládna kríza dnešnou parlamentnou diskusiou o Andrejovi Babišovi nevyriešila, ale prehĺbila. Snemovňa preto vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku, aby na nasledujúcej schôdzi informoval poslancov o ďalšom postupe riešenia vládnej krízy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies